West-Brabant

Steeds stiller in de winkels, horeca en bioscopen

stockfoto: Pixabay

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De richtlijnen en adviezen ter bestrijding van of voorkoming van besmettingen met het coronavirus worden dagelijks aangescherpt. Zeker in Brabant gelden zware maatregelen. Daar hebben winkels, horeca en leisure natuurlijk mee te maken. Per organisatie verschilt de manier waarmee er wordt omgegaan.

Het Roosendaalse Grandcafé Chagall heeft op een normale vrijdagavond al snel driehonderd gasten, meldt eigenaar Patrick van Oosterbos. Dat gaat hij nu zeker niet halen, is zijn overtuiging. “Er zijn ook al heel wat reserveringen en borrels afgebeld. We hebben een band die zondag zou komen spelen zelf gecanceld.”

Hij gaat vooralsnog niet sluiten en vertelt: “We zijn ook geen evenement dus die maximaal honderd mensen geldt hier niet. Bovendien lijkt me een klein kroegje met minder mensen die vlak bij elkaar staan riskanter.” Sluiten is voor de ondernemer pas een optie als het wordt opgelegd. Dan krijgt hij namelijk compensatie; wie uit zichzelf de deuren dicht doet heeft nergens recht op. Wel verwacht hij een flinke daling van het aantal bezoekers.

Lege zalen

Bij bioscopen in de regio is de opkomst dramatisch te noemen. Carlo Lambregts van de C Cinema’s in Etten-Leur, Roosendaal en Bergen op Zoom schrok donderdagavond al van de getallen: “In Roosendaal hadden we in totaal vijftien bezoekers op acht voorstellingen. De regel van maximaal honderd mensen per zaal is in ieder geval geen probleem zo.”

Hij ziet ook een ander probleem ontstaan: “Van heel veel Amerikaanse producties worden de premières uitgesteld. We hebben straks gewoon geen nieuwe films meer om te vertonen.”

In de drie vestigingen wordt natuurlijk alles gedaan aan hygiëne. Leuningen en deurklinken worden bijvoorbeeld steeds ontsmet en ook op de gezondheid van medewerkers wordt nauwlettend toegezien. De ondernemer verwacht niet dat hierdoor het bezoekersaantal weer flink stijgt ineens: “Mensen hebben andere zorgen.”

Handschoentjes en wegwerpbekers

In Bergen op Zoom hebben de eigenaren van twee naast elkaar gelegen en drukbezochte cafés ’t Slik en De Schorre online aangekondigd voorlopig open te blijven. Wel zijn alle evenementen en activiteiten voor de rest van de maand afgezegd en er gelden extra hygiëne maatregelen. Personeel werkt bijvoorbeeld met handschoentjes en dranken worden in wegwerpbekers geserveerd. Ook gaan de ondernemers het maximaal aantal bezoekers in de gaten houden. Zoals bijna overal wordt ook hier opgeroepen thuis te blijven als je ziekteverschijnselen vertoont.

Gezond verstand en luisteren naar Rutte

John Pietjouw, mede-eigenaar van modezaak Instyle te Bergen op Zoom, hoopt dat mensen hun gezonde verstand gebruiken als ze besluiten te gaan shoppen of kleding komen passen. Speciale regels of protocollen zijn daar niet voor. “Goed naar premier Rutte luisteren”, is zijn devies. “En logisch na blijven denken. Wij geven dus even geen handen, maar helpen onze klanten wel gewoon.” Verder hoopt hij dat het heel snel beter weer wordt, dat zou ook wel eens kunnen schelen.