Hoogerheide

Steenbergse verdedigt wisselbeker bij ‘t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej

Foto: Free-Photos - Pixabay

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Voor de zevende keer wordt komende maand in Hoogerheide ‘t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej gehouden. Vorig jaar ging de wisselbeker naar Rina Holtzer uit Steenbergen. Zij zal haar titel verdedigen op zaterdag 23 februari.

‘t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej bestaat uit meerdere onderdelen. Het begint met een humoristisch dialectverhaal, uiteraard in carnavaleske sfeer. Het verhaal sluit aan bij het motto van dit jaar ‘Me gaon ien ‘t net’. Daarna krijgen de deelnemers 15 meerkeuzevragen, een invuloefening en 10 open vragen. Wie de minste fouten maakt in het Wjeeldrechts dialect mag met de trofee naar huis.

Traditie

‘t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej is genoemd naar Woensdrecht en Hoogerheide, die tijdens carnaval de naam Wjeeldrecht dragen. Het dictee is 7 jaar geleden in het leven geroepen door Karnavalsstichting de Snoeken en de Werkgroep Dialecten van Heemkundekring Het Zuidkwartier. Door het onmiddellijke succes was meteen een nieuwe traditie geboren. En een goede traditie begint natuurlijk steeds met het zingen van het Woensdrechts Volkslied.

Felix Verbeek Wisseltrofee

De winnaar van ‘t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej gaat naar huis met de Felix Verbeek Wisseltrofee. En die winnaar hoeft dus niet perse uit de gemeente Woensdrecht te komen, want ook mensen van buiten zijn van harte welkom mee te doen aan het dictee. Het is niet verplicht je vooraf aan te melden, maar het is wel handig. Want als je een mail stuurt aan [email protected], dan krijg je niet alleen de spelregels toegestuurd, maar ook 2 oefendictees.

‘t Grwoot Wjeeldrechts Dikteej wordt gehouden op zaterdag 23 februari in Café Boulevard aan de Raadhuisstraat 119 in Hoogerheide. En het begint om 13.00 uur. De organisatie zou het fijn vinden als bezoekers in carnavalskleding komen.