Roosendaal

Stembus voor Beste idee van Groenhuysen geopend

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De stembus voor het Beste idee van Groenhuysen is geopend. Er zijn dit jaar 4 genomineerden in de wedstrijd van de zorginstelling. Voor het eerst mochten ook buitenstaanders mee doen.

Zorginstelling Groenhuysen in Roosendaal is voor de derde keer op zoek naar het Beste idee van Groenhuysen. Dit jaar mochten er voor het eerst ook mensen van buiten de zorginstelling meedoen. Het innovatieteam van Groenhuysen heeft alle vernieuwende ideeën van het afgelopen jaar bekeken. Van die ideeën zijn er 4 genomineerd voor de prijs. De genomineerden zijn bumper, opgeruimd staat netjes, de Gouden route en de Groenhuysen fietsroute.

Bumper

Een grote irritatie bij het centrum voor Wonen & Zorg Moerweide bleek het lawaai van rollators. De harde knallen die je hoort als een rollator botst tegen een deurstijl of meubel zorgt voor onrust en boosheid bij de bewoners. Lucia de Groen bedacht daarom de bumper. De bumper is zacht materiaal dat je rond de buis van de rollator doet. Dat dempt het geluid van het botsen en helpt ook nog eens als schokopvang.

Opgeruimd staat netjes

Bij centrum voor Wonen & Zorg Oostkwartier hadden ze een probleem met de hulpmiddelen die hun bewoners gebruiken en nodig hebben. “Deze lagen vaak door de kamer van klanten of niet binnen handbereik,” aldus Cor van Nijnatten. “In een werkgroep bedachten wij een soort opbergzak die je aan het einde van het bed kunt bevestigen. Hier kunnen al die hulpmiddelen in.”

Dit idee, opgeruimd staat netjes, is niet alleen handig voor het personeel, maar ook fijn voor de bewoner. Van Nijnatten: “Professionele uitstraling, hygiënisch, klantveiligheid, maar vooral een opgeruimde woonomgeving.”

Gouden route

De Gouden route moet elke saaie gang of wachtruimte opleuken met tips voor een vrolijker en gezonder leven. Beatrijs Hofland bedacht de Gouden route. Als het aan haar ligt komen er een plattegrond en aanwijsborden op elke woon- en behandellocatie van Groenhuysen. Op de Gouden route vind je tips, activiteiten of ideeën om bewuster te leven. Elke route heeft aandacht voor 5 belangrijke thema’s van zorg: aandacht, vrolijk en fit, balans, levenslust en samen.

Groenhuysen fietsroute

De Groenhuysen fiestroute gaat alle locaties van Groenhuysen met elkaar verbinden. Van Nispen tot Standdaarbuiten en alles er tussenin. Het idee is van Stefan Spruit en Marcel Wouters. “Vrijwilligers, mantelzorgers en medewerkers fietsen de route zelfstandig met een klant. Zo willen we het gebruik van de aangeschafte duo- en rolstoelfietsen bevorderen en brengen we vitaliteit weer onder de aandacht,” legt Wouters uit.

De fietsroute moet meer worden dan alleen maar fietsen van de ene Groenhuysenlocatie naar de andere. Er hoort ook een app bij voor op je smartphone. Spruit: “Door middel van de bijbehorende app leer je ook over de route die je rijdt. Je ontvangt bijvoorbeeld meer informatie als je langs een monument of gebouw rijdt.”

Voor het eerst deelnemers van buiten

Het was dit jaar voor het eerst dat er ook mensen van buiten Groenhuysen mee konden doen. Daar gaat de zorginstelling mee door. “Wij willen juist mensen van buiten Groenhuysen betrekken bij onze innovaties,” zegt Kjeld Klaver van het innovatieteam. “Wij zijn namelijk van mening dat in veel gevallen het goed is om iemand met een open blik naar de organisatie te laten kijken, om te zien waar eventuele oplossingen zitten.”

Stem op je favoriete idee

De stembussen voor de verkiezing van het Beste idee van Groenhuysen zijn geopend. Iedereen mag stemmen op de favoriete genomineerde. Stemmen kan tot 19 januari via deze link. Daarna gaat ook een vakjury nog kijken naar de inzendingen. De winnaar van het Beste idee van Groenhuysen wordt bekend gemaakt in de E-health week van 27 tot 31 januari.