Hoogerheide

Steunpunt coronaproblemen op Woensdrechtse scholen

Illustratie: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Wethouder Lars van der Beek geeft middelbare scholen 9.300 euro om jongeren ook in het nieuwe schooljaar te ondersteunen bij coronaproblemen. Met het geld zijn, onder meer bij het ZuidWestHoek College, steunpunten opgezet van GGZ WNB, Novadic Kentron, WijZijn Traverse en de GGD.  Leerlingen en docenten kunnen daar terecht voor preventie en laagdrempelige hulp. Ook andere gemeenten dragen geld bij.

Coronastress

“Vooral in het voortgezet onderwijs zien we dat er meer jongeren dan anders niet lekker in hun vel zitten of psychische klachten hebben”, zegt Van der Beek. Dit uit zich in gevoelens van eenzaamheid, somberheid en angst.” Ook in Woensdrecht hebben jongeren op uiteenlopende momenten last van coronastress, constateert hij. “Sommige leerlingen hadden problemen tijdens de lockdown. Bij anderen kwam het juist naar voren toen alles weer opstartte en de druk van buitenaf voor hen weer toenam. De coronagelden die Woensdrecht van het rijk ontvangen heeft, zijn de afgelopen tijd al ingezet voor extra ondersteuning op middelbare scholen. Dit zetten we in ieder geval in de eerste helft van komend schooljaar voort”, aldus Van der Beek.

Verdere hulp

Bij het Steunpunt kunnen leerlingen op school terecht met vragen, en: “Mocht het nodig zijn, dan kan er snel verdere hulp ingezet worden.” Docenten kunnen er terecht om signalen te leren herkennen, te weten hoe in dat geval te handelen en hoe zij leerlingen weer op weg kunnen helpen. “Scholen en gemeenten bekostigen dit samen. Het draagt bij aan het voorkomen van schooluitval én het zorgt ervoor dat problemen tijdig aan het licht komen. Tijdig hulp bieden zorgt ervoor dat er minder dure zorg nodig is en het is natuurlijk veel beter voor de jongere zelf”, verklaart Van der Beek. “In de gemeente Woensdrecht doet het Zuidwesthoek College mee. Ook Woensdrechtse leerlingen die elders op de Brabantse Wal naar school gaan, kunnen bij het Steunpunt op hun school terecht.”

Zomervakantie

Veel leerlingen uit Woensdrecht kijken met de start van de zomervakantie terug op een bewogen jaar. De zomervakantie is volgens Van der Beek “bij uitstek de tijd voor jongeren om samen leuke dingen te doen en te ontspannen.” Maar de coronadreiging is nog steeds aanwezig. “Plannen moeten misschien worden aangepast, maar ik hoop dat er voldoende mogelijkheden blijven voor de jeugd om de vrije tijd goed door te brengen.” Ook tijdens de vakantie is ondersteuning aanwezig, benadrukt de lokale bewindsman.

Lekker bezig zijn

Zomerbaantjes zijn volgens de Woensdrechtse wethouder een zinvolle én nuttige manier om de tijd in te vullen en een centje bij te verdienen. Maar ook vrijwilligerswerk is een mogelijkheid. Van der Beek verwijst daarbij naar een oproep van raadslid Laura de Waal, die zich sterk maakt voor het welbevinden van de Woensdrechtse jongeren. “Gewoon lekker bezig zijn, een bijdrage leveren in je eigen omgeving. Het levert je een leuke tijd op en het is goed voor je CV”, is zijn oproep aan de thuiszittende jeugd. “Kijk wat je leuk vindt, waar je goed in bent en vraag eens rond bij verenigingen, organisaties, goede doelen of Samen in de Regio. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem dan contact op met BWI Woensdrecht. Misschien hebben zij wel de perfecte match of gouden tip voor je!”