Roosendaal

Stichting De Zonnebloem viert 75 jarig bestaan met theatertour

Sita Kengen Sita Kengen

De Zonnebloem bestaat 75 jaar. Dat viert de vereniging groot met een eigen voorstelling voor alle leden in het land. Dinsdagmiddag reisde het musical team af naar de Kring in Roosendaal. Daar bezorgden ze een leuke middag met de musical: ‘Volle kracht vooruit!’

De Zonnebloem is een vereniging voor mensen met een lichamelijke beperking, vooral gericht op het organiseren van activiteiten. De Zonnebloem theatervoorstelling wordt tot november door het hele land opgevoerd. “In het verleden werd er ook regelmatig een theatertour georganiseerd, maar dat is gestopt. Het nationaal bureau heeft besloten om het na aanleiding van het 75-jarig bestaan opnieuw uit de kast te halen, te moderniseren en aan te bieden aan verschillende regio’s in het land”, vertelt vrijwilliger Helma Koolen.

Voorstelling

In de zaal zitten dinsdagmiddag zo’n 320 mensen, dit zijn zowel gasten als vrijwilligers. Ook waren er leerlingen van het Da Vinci College in Dordrecht, zij kwamen als examenopdracht helpen. “De reacties waren heel positief. Mensen vonden het een mooie en leuke voorstelling. Ik zag vaak de handjes in de lucht gaan, dan is het altijd goed”, zegt Koolen na afloop van de voorstelling.

Joke de Kruijf heeft een belangrijke rol in de voorstelling. “Ik praat het hele programma aan elkaar. Het heet dan ook ‘Muzikale reis met Joke de Kruijf’. Het bevat 75 jaar muziek en geschiedenis van De Zonnebloem. Ik vertel hoe het is begonnen en met wie, daarbij zingen we veel liedjes.”

Jubileum

Het is niet de eerste keer dat De Kruijf een voorstelling doet voor De Zonnebloem. Voor het vijftig jarige jubileum heeft ze dit namelijk ook al gedaan. “Het heeft mij heel veel geleerd. ‘Normaal’ publiek is toch ander publiek. Dit publiek is zo ongelofelijk dankbaar. Het is veel interactiever, ze zingen bijvoorbeeld lekker mee, maar praten ook.”

Ik vind het ongelofelijk dat zo veel vrijwilligers dit mogelijk hebben gemaakt

“Het is voor mij echt een eer om dit te mogen doen. Ik vind het ongelofelijk dat zo veel vrijwilligers dit mogelijk hebben gemaakt.” De actrice vindt het nummer ‘samen zijn’ de climax van de voorstelling. “De vrijwilligers en deelnemers die bij elkaar komen en samen iets doen”, zegt de Kruijf. “Zonnebloem is verbinding en muziek verbind ook. Dat is wat wij brengen. Dat is het allermooiste cadeautje dat je kan krijgen op je 75e verjaardag”, zegt ze lachend. Koolen: “Op naar de 100 jaar, met leuke activiteiten. Daar doen we het voor!”