Roosendaal

Stichting Hondekop zoekt hulp voor opknappen oude Beneluxtrein

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Stichting Hondekop in Roosendaal is opnieuw begonnen aan een meerjarenproject: het opknappen van een oude internationale trein. Deze keer is het de beurt aan de Beneluxtrein. Eerder knapten de vrijwilligers al een Nederlandse klassieker op.

Ken je ‘m nog: de Hondekop? Dat was een trein met een neus aan de voorkant, waardoor ie dus leek op een hondekop. De trein reed tientallen jaren door ons land, tot ver in de jaren 90. Nu is het een klassieker waarvan er bijna geen meer zijn. Maar natuurlijk nog wel in de spoorstad Roosendaal. De Stichting Hondekop is weer bezig zo’n oudje op te knappen, een Beneluxtrein deze keer.

Roest van 30 jaar verwijderen

De Stichting Hondekop wil de trein weer rijdend krijgen. En dan moet ie goedgekeurd worden voor passagiersvervoer. Om dat voor elkaar te krijgen, moet er een enorme berg werk verzet worden. Dat beseft revisieleider Ronald Nijman maar al te goed. “Hij is een beetje verroest. Dertig jaar stilstand, met vochtig weer. Wel in een loods gestaan, maar vocht heeft toch z’n kwaad gedaan.”

Om de Beneluxtrein weer strak in de lak te krijgen, moeten Nijman en zijn vrijwilligers eerst het roest verwijderen. “Nu moet die trein nog helemaal gezandstraald worden,” legt hij uit. “Dat betekent dat deze trein helemaal kaal gemaakt wordt. Dan blaast alle verf er af, alle plamuur er af. Dan kunnen we zien of er nog een zwakke plek op zit: dat wordt nog bijgewerkt. En dan is het gewoon opnieuw schilderen.”

Iedereen kan helpen

Gewoon opnieuw schilderen. Nou ja, en nog wat extra klusjes. Nijman denkt dat de vrijwilligers van Stichting Hondekop een jaar of 3-4 nodig zullen hebben om de Beneluxtrein op te knappen. “Maar ja, hoe meer mensen we hebben, hoe sneller die trein weer rijvaardig is,” beseft hij. Extra vrijwilligers zijn daarom ook van harte welkom. En nee, je hoeft helemaal niet handig te zijn of technisch. “Alle mensen kunnen we eigenlijk wel gebruiken. En als die mensen niks kunnen: wij leren het ze wel.” Je kunt je per mail aanmelden via [email protected].

Vrijwilligers van Stichting Hondekop zijn druk bezig met het opknappen van een oude Beneluxtrein