West-Brabant

Stichting Kringloper bestaat 40 jaar: ‘Mensen zijn steeds bewuster bezig met hun leefomgeving’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

40 jaar geleden begint Stichting Kringloper als een vrijwilligersinitiatief. De eerste kringloper van de stichting bevindt zich in Etten-Leur. Hier wordt eerst voedsel ingezameld wat vervolgens naar de boeren gebracht wordt om verspilling tegen te gaan. Later kunnen mensen ook hun spullen naar de kringloper brengen, zoals wij het vandaag de dag kennen.

“Binnen de kringloper gaat 67 procent van alles wat wij verdienen terug de stichting in. We zijn een non-profit organisatie en maken dus geen winst”, legt directeur Robbert van Walsum uit.

Van Walsum is nu ruim twaalf jaar in dienst. Hij kijkt terug op een mooie periode. “In alle jaren heb ik veel mooie mensen mogen ontmoeten en onze winkels zijn gegroeid”, vertelt hij trots. “Mensen komen bij ons shoppen in een mooi aangeklede winkel.”

Wie tweedehands pareltjes op de kop wil tikken kan in Etten-Leur, Bergen op Zoom, Roosendaal en Steenbergen terecht. “Er werken zo’n driehonderd mensen bij ons en we hebben negen locaties, waarvan er vier winkels zijn.” De stichting is niet alleen duurzaam bezig, maar zet zich ook in voor re-integratie. “Wij zijn ook een re-integratiebureau voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen kunnen hier weer leren meedoen en stappen maken op de arbeidsmarkt.”

Stoffig?

Waar voor de één de kringloper geweldig is, vindt de ander het een oude stoffige bedoeling. “Als je het mij vraagt heeft het zéker geen stoffig imago”, lacht de directeur. Hij denkt dat mensen zich vijftien jaar geleden schaamden  om een kringloper binnen te lopen, maar volgens hem is dit nu 360 graden gedraaid. “Duurzaamheid zijn thema’s die nu veel meer spelen. Mensen zijn steeds bewuster bezig met hun leefomgeving.” Dit ziet de kringloper terug in de bezoekersaantallen. “Waar vroeger het accent lag op goedkope spullen, ligt nu het accent meer op duurzaamheid.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Een medewerker prijst een artikel in de kringloopwinkel in Roosendaal.

Feest

De kringloper viert het 40-jarig jubileum met een feestweek. Die start maandag 25 maart om 10:00 in Etten-Leur. De plek waar het voor de stichting allemaal begon. “We gaan daar de winkel eigenlijk opnieuw heropenen samen met de oud-oprichter en de wethouder.” Er zal tijdens de opening ook een onthulling plaatsvinden. Hoe én wat wil de kringloopdirecteur nog niet verklappen. Verder zijn er een hoop acties gedurende de feestweek. Zo is er woensdagmiddag in alle filialen een kindermiddag en is er op zaterdag in Roosendaal een tweedehandskleding modeshow.