Nispen

Stichting Levende Molens brengt ansichtkaarten­reeks met Oekraïense molens

De Oekraïense molens voor de molen van Nispen.

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Een unieke set ansichtkaarten toont bijzondere molens in Oekraïne, maar ook een aantal rompen en restanten van molens. Iets wat in de tijd van de oorlog een herkenbaar beeld schetst van het huidige Oekraïne. De kaarten zijn nu verkrijgbaar in Nederland.

Molenvrienden in Oekraïne hebben een serie van zestien ansichtkaarten uitgebracht die helemaal is gewijd aan water- en windmolens in hun land. De verkoop van de reeks ansichtkaarten wordt geregeld door de Roosendaalse stichting Levende Molens. Dit is mogelijk gemaakt door de internationale molenvereniging TIMS (The International Molinological Society) die de molens in beeld gebracht hebben.

De uitgave is volledig in oorlogstijd in Oekraïne ontwikkeld en gedrukt. Stichting Levende Molens heeft heel veel respect voor hun molenvrienden in Oekraïne die, ondanks de moeilijke omstandigheden, toch erin geslaagd zijn om hun initiatief door te zetten. “Ik houd mijn hart wel vast voor alle gebouwen”, vertelt voorzitter John Verpaalen. De vraag is vooral hoeveel er nog van de molens zal overblijven als de oorlog in Oekraïne opgehouden is. “Het gaat in eerste instantie om de mensenlevens, maar daarnaast gaat het ook om alle gebouwen die er in de strijd verloren gaan”, vertelt molenaar Jos Nieuwlaat.

Inhoud

De serie toont naast complete molens ook een aantal rompen en restanten van molens. Iets wat in de tijd van de oorlog een herkenbaarder beeld schetst van het huidige Oekraïne. Naast windmolens met de gebruikelijke vier wieken, kom je ook molens met zes en twaalf wieken tegen. De reeks telt ook enkele close-ups en interieuropnamen die een beter beeld geven hoe het er aan de binnenkant aan toegaat.

Het mapje is te koop voor in totaal € 12,50  en kan overgemaakt worden naar bankrekening NL46 ABNA 0100 7092 06 op de naam van va Stichting Levende Molens. Hiervoor moet de titel ‘serie Oekraïne’ zijn.