Bergen op Zoom

Stichting Stadsgidsen Bergen op Zoom zoekt vrijwilligers: “Zonder gastheren of -vrouwen kan het monument absoluut niet open”

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De monumenten in Bergen op Zoom mogen, vanwege de coronaversoepelingen, vanaf aanstaande woensdag weer toeristen ontvangen. Stichting Stadsgidsen Bergen op Zoom is daarom op zoek naar gastheren en -vrouwen voor de Gertrudiskerk, het Oude Stadhuis en de Verborgen Vesting, die de stadsgidsen vrijwillig willen ondersteunen om meer bezoek mogelijk te maken. “Hoe mooi zou het zijn als ook het Ravelijn weer open kan?”

Stadsgids Jolanda van Twillert is blij dat de monumenten weer open mogen. Vorig jaar mochten ze een tijdje open, maar bezoekers moesten een tijdslot reserveren. “Dat werkte niet. Reserveren voor een monument is gewoon not done. Voor een museum kan dat, maar voor een monument niet.”

Soepel laten verlopen

Ze voelde zich somber, doordat ze haar kennis niet meer kon delen met de toeristen. Ook de oudere gidsen – de organisatie telt ruim negentig vrijwilligers – zagen hun dagbesteding wegvallen. Volgende week kunnen ze weer volop aan de slag, de coronamaatregelen in acht nemend. “Per monument mogen er een aantal mensen binnen zijn. Wij als gids gaan met de mensen mee en houden tijdens ons verhaal afstand. Binnen is het verplicht om een mondkapje te dragen, dus dat zal anders zijn dan vorig jaar.”

Om de bezichtigingen en rondleidingen soepel en veilig te laten verlopen, is de stichting op zoek naar gastheren en -vrouwen. “Je kunt de entreebetaling doen of bezoekers een plek toewijzen om te wachten,” legt Van Twillert uit.

Handen vrij

De Bergse Jozina Nelen is sinds vorig jaar gastvrouw bij de Verborgen Vesting. Daar zorgt ze ervoor dat de stadsgidsen hun handen vrij hebben om hun verhaal te vertellen. Verder loopt ze samen met de gids en de groep bezoekers van het station naar het monument, waar ze de coronamaatregelen toelicht. Haar collega houdt in de Verborgen Vesting rekening met de veiligheid. “We gaan onder de grond, bij de nieuwbouw van Hof van Asselbergs.” Van Twillert vult aan: “Je moet altijd zorgen dat het luik bewaakt blijft, zodat er niemand naar beneden valt. Zonder gastheren of -vrouwen kan het monument absoluut niet open.”

De stichting hoopt op veel vrijwilligers, zodat er ook weer bezoeken kunnen worden gebracht aan het gerestaureerde Ravelijn. “Als een gastheer of -vrouw daar de controle houdt, dan kunnen we ook dát monument weer openzetten en beschikbaar stellen voor de mensen,” vertelt Nelen, die de zoektocht naar vrijwilligers coördineert.

Allemaal één voor het mooie Bergen op Zoom

De oproep staat sinds dinsdag online, inmiddels zijn er al negen aanmeldingen binnengekomen via [email protected]. “Dat is voor ons best wel een redelijk getal, want het is natuurlijk allemaal vrijwillig”, vervolgt ze. Geïnteresseerden worden, naar aanleiding van hun mail, uitgenodigd voor een gesprek. Hierin krijgen ze uitleg over de monumenten en hun taak.

Nieuwe vrijwilligers moeten volgens Nelen vooral gemotiveerd zijn en geïnteresseerd in de monumenten die Bergen op Zoom heeft. Daarnaast moeten ze het vooral leuk vinden om met mensen om te gaan. “Daar gaat het tenslotte om. We zijn allemaal één en staan voor het mooie Bergen op Zoom.”