Bergen op Zoom

Stichting Vastenavend worstelt met organisatie coronaproof carnaval

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het organiseren van een veilig carnavalsfeest blijkt een zware klus. De Stichting Vastenavend in Bergen op Zoom worstelt er duidelijk mee. Het goede nieuws is, dat de Vastenavend door gaat. Dat schrijft de stichting op haar website. Maar hoe het feest er dan uit gaat zien, is nog helemaal niet duidelijk. De stichting overlegt met horeca-ondernemers, bouwers en muzikanten over oplossingen.

Door: Bianca van Vugt

De Stichting Vastenavend in Bergen op Zoom worstelt met de organisatie van het carnavalsfeest. Op haar website legt de stichting uit dat ze heel zorgvuldig te werk wil gaan. Maar dat er in elk geval wel een Vastenavend zal zijn. “Dat is zeker,” schrijft de stichting. “En wat ook zeker is: het zal sowieso niet de Vastenavend zijn zoals we die gewend zijn. We bereiden desalniettemin wel een unieke en veilige 11-11 voor, zo leutig en waardig als het maar kan; wij hebben immers, als het goed is, een ‘nuuwe n’Òògeid!”

Beslissingen kun je niet altijd meer terugdraaien

De worsteling van de Stichting Vastenavend gaat over de ruime verantwoordelijkheid die ze voelt. Officieel gaat de stichting natuurlijk alleen over de evenementen die ze zelf organiseert. Maar elke beslissing die ze daar over neemt, heeft ook gevolgen voor vele anderen. “Voor Stichting Vastenavend, maar ook voor bandjes, bouwers, horeca en natuurlijk voor alle Krabben,” beseft de organisatie.

De stichting weegt de besluiten voorzichtig en wil er zo veel mogelijk andere partijen in betrekken. “Sommige beslissingen kunnen we immers, eenmaal genomen, niet meer terugdraaien. Ook niet als alle seinen in januari toch weer op groen gaan. Als we nu niet voorzichtig te werk gaan zal de Vastenavend hier jaren flink last van hebben.”

Ook crisisteam gemeente moet akkoord gaan

De eerste ideeën om op een veilige manier toch een leuke Vastenavend te organiseren zijn er al. “Onze ideeën, mede gevormd door deze gesprekken willen we natuurlijk toetsen bij het crisisteam van de Gemeente. De vervolggesprekken worden zo snel mogelijk ingepland en hopelijk spreken we nog deze week ook met de gemeente,” aldus de Stichting Vastenavend. “We verwachten daarna knopen door te hakken en zullen die zo snel mogelijk met betrokken partijen delen en vervolgens uiteraard ook in de media treden.”