Bergen op Zoom

Stichtingbestuurder en vroegere Gròòtste Boer Nol Leys overleden

Han Verbeem Han Verbeem

Nol Leys, voormalig Gròòtste Boer en voorzitter van de Bergse Stichting Vastenavend, is zaterdagavond overleden. Hij was langdurig ziek. Nol is 73 jaar oud geworden.

Nol Leys, tot zijn pensionering beleidsambtenaar bij de gemeente Roosendaal, was in zijn woonplaats Bergen op Zoom 35 jaar actief bij de Stichting Vastenavend. Hij was 16 jaar bestuurslid van de stichting, waarvan twee jaar algemeen voorzitter (2015-2017). In 2000 volgde hij Jan Koopman op als Gròòtste Boer en was daarmee voor veel Bergenaren één van de belangrijke gezichten van het Vastenavendfeest. Hij zou deze rol tot 2007 blijven vervullen.

Kendut nog Terug

Daarnaast was Nol één van de drijvende krachten achter het Vastenavendgezelschap Kendut Nog Trug. In 2002 deed -zo bleek achteraf- het gezelschap mee met de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen op Zoom, als ‘De Toffe Jongens’. Vijf jaar later maakte Nol zelf een stap naar de politiek en werd bestuurslid van de Bergse afdeling van de PvdA, tot 2009.

Lintje

Als gevolg van gezondheidsproblemen moest Nol een stap terug doen bij zijn activiteiten. Wel is hij altijd creatief en organisatorisch betrokken gebleven bij het Bergse Vastenavendfeest. In 2018 ontving hij een koninklijke onderscheiding en is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.