West-Brabant

Forse stijging aantal drugslabs, cijfers West-Brabant door het dak

Raymon Mens Raymon Mens

De politie heeft in 2020 meer drugslabs aangetroffen dan het jaar ervoor. Ook het aantal opslaglocaties van synthetische drugs is gestegen. Het aantal ontdekte dumpingen van drugsafval daalde opvallend genoeg. In de regio West-Brabant / Zeeland ging het aantal locaties door het dak.

Het aantal aangetroffen drugslabs in de regio West-Brabant / Zeeland stijgt al jaren. Trof de politie in 2016 nog 7 labs in onze regio aan, in 2019 was dat al verdubbeld naar 14 locaties. Afgelopen jaar steeg het aantal locaties opnieuw naar 18. Alleen de regio Oost-Nederland had in 2020 een groter aantal labs, namelijk 20.

Labs en opslaglocaties in West-Brabant

De cijfers komen uit een nieuw rapport van het cluster synthetische drugs intel & expertise. Afgelopen jaar ontmantelde de politie 108 laboratoria waar synthetische drugs als xtc en crystal meth (methamfetamine), worden geproduceerd. Dat zijn er 18 meer dan in 2019, een toename van 20 procent. Naast onze regio, trof de politie ook in Noord-Nederland, Oost-Brabant en Oost-Nederland meer labs aan. In Limburg, Rotterdam en Den Haag liep het aantal aangetroffen labs juist terug, of bleef gelijk.

Lees ook: Verkeersoverlast Van Gilselaan Roosendaal door drugsproblematiek

Het aantal aangetroffen labs en opslaglocaties in onze regio:

  • 2016: 7 labs, 14 opslaglocaties
  • 2017: 13 labs, 21 opslaglocaties
  • 2018: 13 labs, 12 opslaglocaties
  • 2019: 14 labs, 20 opslaglocaties
  • 2020: 18 labs, 14 opslaglocateis
drugslabs drugsafval
Gedumpt drugsafval in Roosendaal, een gevolg van de vele drugslabs. (Foto: Christian Traets Fotografie)

Landelijke stijging

Het aantal aangetroffen drugslabs is de afgelopen vijf jaar voortdurend gestegen. Ter vergelijking: in 2016 ging het om 61 labs. Opvallend is de toename van productielocaties waar crystal meth gemaakt en gekristalliseerd wordt. In 2020 zijn 32 van die locaties ontmanteld, tegen 9 in 2019.

‘Het is lastig aan te geven of het toegenomen aangetroffen labs en opslaglocaties betekent dat de productie van synthetische drugs is gestegen’, reageert Max Daniel, landelijk portefeuillehouder Drugs. ‘We weten immers niet wat we missen. Wel hebben we de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit, en daarmee de aanpak van synthetische drugs, geïntensiveerd. Dat heeft mogelijk een rol gespeeld.

Lees ook: Dwangsommen voor drugsdealers, bovenop gewone straffen