Wouwse Plantage

Stoomclub Suiker Unie restaureert brandspuit uit 1885

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Vrijwilligers van Stoomclub Suiker Unie hebben maandagmiddag een gerestaureerde brandspuit uit 1885 overgedragen aan jonkheer Eric Speeckaert van landgoed Wouwse Plantage.

Het landgoed was Tweede Pinksterdag open voor het publiek. Men kon zelfs in het kasteeltje kijken. En dat was uniek, omdat 150 jaar lang het pand niet bezocht kon worden door buitenstaanders. Op het landgoed zijn naast het kasteel ook verschillende boerderijen, grote schuren, stallen, een houtzaagmolen en een heus brandweermuseum te vinden. Eric Speeckaert is niet alleen eigenaar van het landgoed, hij bezit ook een uitgebreide collectie met gerestaureerde brandweerauto’s, waarvan de oudste dateert uit 1933 en een aantal antieke handspuiten. Hij heeft nu de ‘Georg Dorst’ toegevoegd aan zijn collectie. Dit is een handbediende en verrijdbare brandspuit uit 1885, die door Stoomclub Suiker Unie is gerestaureerd.

De vrijwilligers van de Stoomclub werken inmiddels al tien jaar samen met het brandweermuseum. “Tien jaar geleden zijn wij hier begonnen met het eerste restauratieproject. Dit was in samenwerking met het brandweermuseum ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Suiker Unie. Inmiddels hebben we drie brandweerspuiten gerestaureerd”, vertelt Piet Zagers, voorzitter van Stoomclub Suiker Unie.

“De eerste was een stoomspuit, daar hebben we 1800 uur aan gewerkt. Daarna hebben we een motorspuit gerestaureerd in drie jaar tijd. De ‘Georg Dorst’ die vanmiddag wordt overgedragen, daar hebben we 800 uur aan gewerkt in twee jaar tijd”, aldus Zagers.

Het brandweermuseum Wouwse Plantage is een particulier museum en is niet altijd toegankelijk. Groepen van minimaal 15 personen kunnen bij de Roosendaalse VVV een bezichtiging boeken. Enkele dagen per jaar, als er evenementen worden gehouden op het landgoed, is het brandweermuseum ook geopend.