West-Brabant

Streeklikeuren komen vaak uit… een heel andere streek

Onder de (inmiddels verdwenen) rook van de Spiritustoren, enkele honderden meters ervandaan, is in winkelcentrum De Zeeland deze Bergse likeur te koop. Foto: Streekomroep ZuidWest

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Veel Brabantse streeklikeuren worden niet gemaakt in de streek die ze promoten, zo ontdekte Omroep Brabant. Zo komt de ‘Echte Bosschebol Likorette’ zelfs uit de provincie Zeeland, en ook ‘de smaak van de Kempen’ blijkt buiten deze streek gemaakt te worden. De reden? Drankjes maken is nou eenmaal best ingewikkeld: ‘In Brabant konden we geen partij vinden.’

Omroep Brabant bekeek (en proefde) meerdere likeuren die verkocht worden als ‘streeklikeur’: een lokaal product dat de smaak en cultuur van een bepaalde regio zou moeten representeren. Het zijn vaak gegeven cadeautjes, en lokale horeca schenken en verkopen veel van de drankjes.

Bossche Draak komt uit…

De exacte herkomst blijkt vaak iets anders te zijn dan de marketing rond deze drankjes doet vermoeden. Zo wordt het Moeierboompke, vernoemd naar een oude boom in het centrum van Etten-Leur, vervaardigd bij Zuidam Distillers, 35 kilometer verderop in Baarle-Nassau.

En wie denkt dat De Bossche Draak wel in de stad van de beroemde fontein gemaakt moet worden, heeft het mis. “In Brabant konden we geen partij vinden die het kon maken”, aldus de bedenkers van het drankje, die zelfs uit moesten wijken naar een andere provincie.

Hoe smaakt de Kempen?

Welke provincie, dat blijft helaas onduidelijk. En het zijn niet de enige streeklikeur-makers die liever niet aan de grote klok hangen waar hun drankje precies vandaan komt. “Wij verstrekken hierover geen informatie en hebben verder ook geen interesse”, aldus de verkoper van het Kempisch Kwartierke op vragen van Omroep Brabant.

De Kempen zijn trouwens goed vertegenwoordigd als het gaat om likeuren. Zo is ’t Nipperke uit Eersel misschien wel een van de bekendste uit Brabant. Al wordt dit drankje, met als ondertitel ‘De smaak van de Kempen’, helemaal niet in de Kempen gemaakt: Jonkers Distillers in Tilburg neemt de productie voor haar rekening.

Krabbelèr uit Tilburg, Bossche bollen uit Zeeland

Waar zouden we zijn zonder Jonkers? Ook de likeur van Bergen op Zoom, Krabbelèr, wordt gemaakt aan de Polluxtraat in de kruikenstad. Net zoals Bokhamer Likeur trouwens, een Tilburgs drankje waarvan de bedenker graag ‘discreet om wil gaan’ met de herkomst ervan.

Dennis Stuij, eigenaar van de Bergse slijterij in De Zeeland, vertelt dat er wel zeker een lokaal karakter aan zijn likeur zit. “Er was vraag naar en daarom hebben wij het ontwikkeld.” Zelf maken is bijna onmogelijk, vertelt de ondernemer, maar hij vond in Jonkers (ook de makers van Schrobbelèr) een partner die dit wel kan. “We hebben er uiteraard onze eigen twist aan gegeven en bewust gekozen voor de koffie mokka smaak met een vleugje sinaasappel. Voor zover ik weet wordt die apart voor ons gemaakt.”

Bakkerij Jan de Groot, bekend van de beroemde Bossche bollen, is ook verrassend transparant: hun ‘Echte Bosschebol Likorette’ wordt ‘ergens in de provincie Zeeland’ gemaakt. Liefhebbers van de Bossche zoetigheid kunnen trouwens ook in Arcen (Limburg) terecht, daar maakt stokerij De IJsvogel een ‘Bossche Bollen Likeur’. En dan heb je ook nog een ‘Brabantse Bossche Bol Likeur’, exclusief verkrijgbaar in… Middelburg.

Port uit Eindhoven

Als het gaat om lokale drankjes valt Eindhoven op. Naast een enorme hoeveelheid lokaal gebrouwen bieren vernoemd naar stadsdelen, bezienswaardigheden en lampen kun je daar ook Brain Port kopen. Inderdaad, dat is een port. Maken ze dat ook al in de slimme regio?

Nee, dit drankje komt uit Portugal. Maar de maker, Oscar Quevedo van het gelijknamige porthuis, is speciaal naar Eindhoven gekomen om inspiratie op te doen! ‘In het hart van de innovatieve Brainportregio, omringd door de natuur en de gemoedelijkheid van de Kempen, is door Oscar Quevedo een port ontwikkeld voor levensgenieters én pioniers’, zo lezen we. Proef je verder niks van, maar lekker is hij wel.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Omroep Brabant. Het deel over de Bergse Krabbelèr is door ZuidWest Update aan het artikel toegevoegd.