Bergen op Zoom

Streekomroep ZuidWest viert 50 jaar lokale televisie

Met een ingehuurde camera werd voor de eerste keer de carnavalsoptocht in beeld gebracht © Archief ZuidWest TV

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Streekomroep ZuidWest viert dit jaar dat er 50 jaar lokale televisie wordt gemaakt in de streek. Op 17 februari 1969 vond in Bergen op Zoom de eerste (test) televisie-uitzending plaats van ABG-TV, het huidige ZuidWest TV. Met een ingehuurde camera werd, vanaf het dak van het toenmalige verpleeghuis ABG, de voorbijtrekkende carnavalsoptocht in beeld gebracht, zodat 80 bewoners de optocht vanuit hun bed konden zien op tv.

50 jaar later maken de medewerkers van ZuidWest TV zich op voor de 50ste carnaval. “De test uitzendingen waren zo’n groot succes, dat in oktober 1969 ABG-TV opgericht werd”, aldus Maarten van den Boom, huidig directeur van de omroep, maar ook zoon en neef van grondleggers Jack van den Boom en Hans Sterk. “Wij zijn uitgegroeid naar een multimedia organisatie, maar blijven trouw aan onze oorsprong. Nog steeds brengt ZuidWest TV evenementen, en inmiddels ook nieuws, bij de mensen thuis. Vooral de mensen die er niet zelf bij kunnen zijn doen we hier een enorm plezier mee”,  zegt Van den Boom.

Archief

Vlak voor de uitzending van de optocht in Bergen op Zoom staat de omroep stil met een blik op het rijke Carnavalsarchief van de omroep. In het najaar viert de omroep , vanuit de nieuwe studio’s dat ze 50 jaar televisie maakt. Later dit jaar worden alle activiteiten hier omtrent uitgebreid aangekondigd.