West-Brabant

Streekomroepen ZuidWest en Ons West-Brabant onderzoeken nauwe samenwerking

Logo's van Omroep Ons West-Brabant, ZuidWest Update, ZuidWest FM en ZuidWest TV

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De streekomroepen ZuidWest en Ons West-Brabant onderzoeken op welke manieren ze intensief kunnen samenwerken. Ze willen vooral weten wat ze samen kunnen doen in de programmering en met techniek. Maar het zou ook kunnen komen tot gezamenlijke producties. Dat hebben de streekomroepen vrijdag aan hun personeel en vrijwilligers laten weten.

In West-Brabant zijn er niet alleen enkele lokale omroepen, maar ook twee streekomroepen. ZuidWest is de omroep voor de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Het publiek van Ons West-Brabant zit in de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk en Zundert. En dan is het natuurlijk al snel de vraag, of West-Brabant groot genoeg is voor twee grote, professionele streekomroepen.

Wel je eigen publiek blijven dienen

De streekomroepen in Nederland zijn aan het professionaliseren. ZuidWest doet bijvoorbeeld mee aan een pilotproject van het rijk en heeft daarom sinds maart 2020 een nieuwsteam met meerdere redacteuren en verslaggevers. Als het rijk besluit om voortaan een vaste subsidie te geven aan streekomroepen, is er steeds meer ruimte voor lokaal en regionaal nieuws van goede kwaliteit. Maar het blijft afwachten of er voldoende geld vrij komt om op hoog niveau te kunnen werken. Samenwerking kan veel schelen in de kosten.

Maarten van den Boom, directeur van ZuidWest, wil graag onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor samenwerking. Beide omroepen brengen nu al streekgebonden programma’s op radio, televisie en online. En niet alleen amusement, talkshows of cultuur. “Nieuws is de basis, daar ligt onze toekomst. En die nieuwsredacties kunnen natuurlijk prima samenwerken, zonder dat ze vervreemden van hun eigen doelgroep,” benadrukt hij. Want hoe lokaler het nieuws blijft, hoe beter.

Kosten besparen en kennis delen

Ook Marinus van Binsbergen, voorzitter van Ons West-Brabant denkt dat beide streekomroepen kunnen groeien als ze samen optrekken. “Wij vertegenwoordigen wel een grote regio, maar zijn opgebouwd uit vele kleine lokale omroepen. We zijn pas een paar jaar geleden begonnen als streekomroep, dus alles was vrij nieuw,” vervolgt hij. “Maar nu willen we verder groeien. En dus gingen we op zoek naar een partner.”

Bij ZuidWest was Ons West-Brabant meteen welkom. Van den Boom is een groot voorstander van samenwerken, zoals met de landelijke en provinciale publieke omroepen, ondernemers, gemeenten of instellingen. En natuurlijk ook met de buurcollega’s. “We denken dat we elkaar kunnen versterken. En dan is het misschien ook allemaal wel sneller rendabel.” Van Binsbergen is het daar mee eens. “We kunnen mega kosten besparen en onze gezamenlijke kennis enorm laten toenemen.”

Niet blijven hangen in het verleden

Ons West-Brabant heeft een turbulente tijd achter de rug. De omroep had grote schulden en te hoge jaarlijkse kosten om overeind te kunnen blijven. Een nieuw bestuur moest orde op zaken stellen. En er volgde dus een zware bezuiniging. “Als bestuur hadden we drie keuzes: stoppen, pappen en nathouden, of doorgroeien,” kijkt Van Binsbergen terug op die tijd. “En wij kozen voor groei. Om aan alle eisen van het Commissariaat voor de Media te voldoen, moet je ook wel.”

ZuidWest is al langer bezig, is groter en heeft het financieel op orde. De omroep behaalde vorig jaar het landelijke Keurmerk Nederlandse Streekomroepen. Daarnaast is ZuidWest genomineerd voor ‘Omroep van het Jaar 2022’. Waarom dan toch kijken of je kunt samenwerken met Ons West-Brabant? “Beter een goede buur dan een verre vriend,” grapt Van den Boom.

Enthousiast team dat vol gas vooruit wil

Maar net als Van Binsbergen wil hij vooruit kijken en niet achterom. “Alle seinen staan op groen dat er geld komt voor streekomroepen van de overheid. Dat kan nog een wel even op zich laten wachten, maar het zit er aan te komen,” vervolgt Van den Boom. “Dus ik heb er alle vertrouwen in dat er geld komt. En wat we willen onderzoeken is, of het uitzendgebied groot genoeg is voor twee professionele streekomroepen.”

Ons West-Brabant heeft niet zo veel samenwerkingsverbanden als ZuidWest heeft. “Maar als we onszelf bewijzen, komen er vast wel nieuwe kansen en samenwerkingen bij,” verwacht Van Binsbergen. “En dan kijken we als voorbeeld graag naar ZuidWest. Want dat is de droom waar wij ook willen uitkomen.” Aan zijn vrijwilligers zal het niet liggen, die schudden graag het moeizame verleden van zich af. “We hebben een enthousiast team dat graag vol gas wil. En nu hebben we de juiste mensen op de juiste plek, dus we kijken naar de toekomst.”