West-Brabant

Streep door Bergse kermis, geen kermissen tot 1 november

Maarten Elst Maarten Elst

Er komen de komende tijd dan toch geen kermissen in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. Woensdagmiddag heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant na zorgvuldig wikken en wegen besloten alle kermissen die gepland staan voor de komende periode te annuleren. Eerder al zette de gemeente Roosendaal een streep door de kermis van Roosendaal en Wouw, met dit besluit valt ook de kermis van Bergen op Zoom in oktober in het water.

Volgens de voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is het op dit moment niet verantwoord om kermissen door te laten gaan, omdat het coronavirus lokaal en regionaal opnieuw oplaait en het aantal besmettingen, met name onder jongeren, zienderogen toeneemt.

‘Ongelooflijk’

Voor kermisexploitant Frank Vale slaat het nieuws in als een bom: “Dit hadden we echt niet verwacht, ongelooflijk. We zijn gewoon afgebluft”, vertelt een teleurgestelde Vale. “Met alle kermisexploitanten hebben we een concept van een reizend pretpark. We hebben laten zien dat het kan, hebben er even aan mogen proeven zelfs, maar plots valt het deksel wel erg hard op de neus.”

Vale zit nog vol vragen. “Waarom mag een Efteling met de nodige coronagevallen openblijven, maar een reizend pretpark zoals onze kermis niet? Wie legt het mij uit? Het is mijn eerste en misschien wel laatste kermis als kermisorganisator op deze manier. We zouden nu op weg zijn naar Bladel, maar daar kan een streep doorheen”, aldus Vale.

Streep door kermis Bergen op Zoom

Op een kermis komen traditioneel veel mensen samen, ongeacht hoe groot een kermis is, merkt de Veiligheidsregio. “Bij de meeste kermissen kan een soepele doorstroming met 1,5 meter tussen bezoekers niet georganiseerd worden, omdat deze op één locatie plaatsvinden, vaak in de buurt van horeca. Hierdoor ontstaat een aanzienlijke kans op een grote groep stilstaande mensen op korte afstand van elkaar, met alle risico’s op besmettingen”, staat er in het persbericht te lezen.

“Het plan voor de kermis in Bergen op Zoom staat in mijn pc klaar en kan zo verstuurd worden ter beoordeling. Al die uren heb ik voor niks gewerkt. Mentaal is dit voor de sector een hele zware klap, zeker na onze protesten op het Malieveld in Den Haag eerder dit jaar. Echt een mokerslag. Het kermisseizoen was al verloren, maar op deze manier kunnen we zelfs niet een klein deel goedmaken”, aldus Vale.

‘Handhaven lastig’

De Veiligheidsregio stelt dat jongeren onder de 18 jaar een belangrijk doelgroep voor kermissen is. Zij hoeven volgens de coronamaatregelen de 1,5 meter-afstand naar elkaar toe niet hanteren, maar naar anderen wel. Handhaving is dan extra ingewikkeld, zo meldt de Veiligheidsregio.

“Om te voorkomen dat het annuleren van een kermis in de ene plaats leidt tot nog meer drukte bij een kermis in de andere plaats in de omgeving, is dit besluit genomen voor de gehele regio Midden- en West-Brabant”, zo besluit de Veiligheidsregio.