Bergen op Zoom

Streep door plannen biobased brug De Markiezaten: ontwerp onveilig, leverancier failliet

Olifantsgras is een biobased bouwmateriaal. (Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

Er gaat een streep door de plannen voor een biobased brug bij de Sportlaan, in de Bergse wijk De Markiezaten. De ontwikkelaar en leverancier van biobased materialen is failliet, zegt wethouder Joey van Aken. Ook zijn er problemen met het ontwerp, wat betreft de veiligheid. Daarom haalt het college de stekker uit het project – en loopt daarmee Europese subsidies mis.

Audio: Wethouder Van Aken over de biobased brug

Biobased bouwen gaat met plantaardige en natuurlijke materialen en is circulair – het levert nauwelijks restafval op. De brug zou gebouwd worden als gezamenlijk project van diverse samenwerkingspartners uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland – aldus Van Aken – gefinancierd door het Europese subsidieprogramma Interreg. Nu komt er een gewone brug op het eilandje in De Markiezaten. Wel heeft de gemeente tijd en energie besteed aan het project. “De gemaakte kosten door de gemeente zullen grotendeels worden vergoed”, zegt wethouder Van Aken. Hoeveel subsidie de gemeente nu misloopt, kan de lokale bewindsman nog niet zeggen.

Kennisontwikkeling

Toch heeft het project de gemeente nog iets opgeleverd. “Ondanks het feit dat de brug niet wordt gerealiseerd, heeft de samenwerking wel bijgedragen aan investeringen in hoogwaardige innovatie, internationale samenwerking en kennisontwikkeling op het gebied van nieuwe technologieën”, merkt hij op. En dat is de gemeente Bergen op Zoom, die bioboased ontwikkelingen hoog in het vaandel heeft staan, ook wat waard.