Roosendaal

Struikelen over glasvezelkabels in buitengebied Roosendaal

Foto: © VLP

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bij de aanleg van glasvezel in de dorpen en het buitengebied van de gemeente Roosendaal blijven stukken kabel boven de grond uitsteken. De VLP maakt zich zorgen over het gevaar voor voetgangers en stelt er schriftelijke vragen over aan burgemeester en wethouders.

Je kunt ze op meerdere plekken in de gemeente Roosendaal boven de straatsteentjes zien uitsteken: de afgekapte uiteinden van knalgroene glasvezelkabels. De VLP maakt zich zorgen over de veiligheid van voetgangers. “De VLP heeft al diverse klachten ontvangen van inwoners die (bijna) gestruikeld zijn over deze  (stugge) kabels welke vooral in schemer en donker nauwelijks te zien zijn. Bovendien zouden dan ook minuscule glasdeeltjes kunnen vrijkomen welke gevaarlijk zijn.”

Honderden uitsteeksels

De VLP wil van de gemeente Roosendaal weten wat ze gaat doen aan de situatie. En hoe snel. De partij heeft te horen gekregen dat de uitsteeksels pas verdwijnen als het bijbehorende adres wordt aangesloten op glasvezel. Dus waar mensen nog geen snelle internetverbinding willen, zouden de kabels uit de grond blijven steken. “Volgens ons gaat het om honderden dergelijke situaties,” aldus de partij.

De partij is er dubbel over. Want ze heeft juist altijd geprobeerd glasvezel in het buitengebied te krijgen, zodat inwoners en bedrijven ook daar goede en snelle internetverbindingen hadden. Maar de VLP had niet gerekend op groene uitsteeksels op de stoepen en straatjes. Ze wil daarom van de gemeente horen, of het klopt dat de kabels zo blijven zitten tot een bewoner een aansluiting wil. En of dat wel mag.

Wie betaalt afwerking?

Volgens de VLP zijn er ook plekken waar de stoepen niet netjes worden afgeleverd, nadat de kabels zijn gelegd. De partij vraagt zich af of de gemeente die plekken kent en over hoeveel plekken het gaat. De VLP wil ook weten wie er opdraait voor de kosten als de openbare ruimte alsnog moet worden opgeknapt: de gemeente of de aannemer.