West-Brabant

Studio Pepernoot begint weer: heeft Sint de schoorsteenveger verwaarloosd?

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Sinterklaas komt pas op zaterdag 12 november aan in ons land. Maar hij is natuurlijk al lang bezig met de voorbereidingen. En op ZuidWest TV kun je meekijken met die avonturen van de Sint en zijn Pieten. Want Studio Pepernoot is weer terug.

Studio Pepernoot is nu te bekijken op de site van ZuidWest TV. Het is de bedoeling dat het Sinterklaasfeest echt een feest is voor iedereen. Maar al gauw blijkt dat een schoorsteenveger niet zo veel zin heeft in een feestje. Hij voelt zich verwaarloosd door de Sint.

Iedere schooldag op ZuidWest TV en online

De serie start op maandag 7 november. Elke schooldag is er een aflevering te zien van 10-15 minuten. En dat gaat uiteraard door tot en met 5 december. “Het thema is dit jaar ‘groot en klein’. Want Sint is er voor groot en klein,” vertelt Erwin Eggermont, regisseur van Studio Pepernoot. “Het feest is voor iedereen: dik en dun, wit en zwart, jong en oud.”

Studio Pepernoot is een programma van de Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom. De stichting wil dit jaar verschillende groepen met elkaar verbinden. “We laten bijvoorbeeld het verschil zien tussen generaties. Dat oude spelletjes nog steeds leuk zijn en dat gamen ook niet verkeerd is,” gaat Eggermont verder. “Het gaat er vooral om dat we samen feestvieren.”

Meestal komen Sint en zijn Pieten allerlei problemen tegen die opgelost moeten worden. Maar daar heeft de Hoofdpiet dit jaar geen zin in. Hij vindt dat er de afgelopen tijd al genoeg gedoe is geweest in de wereld. “De Hoofdpiet heeft besloten dat alle problemen voor volgend jaar zijn. Dus er kan niets fout gaan,” legt de regisseur uit. “Dat gevoel hadden wij zelf ook toen we Studio Pepernoot gingen maken: het is wel weer goed geweest, we gaan knallen!”

Schoorsteenveger heeft het niet zo op Sinterklaas

Hoofdpiet kan natuurlijk proberen alle problemen voor zich uit te schuiven. Maar lukt dat ook? Want er is een nieuweling in Studio Pepernoot, die niet zo enthousiast is over Sinterklaas. “We maken dit jaar kennis met een schoorsteenveger,” vertelt Eggermont. “Sint heeft gevraagd of er zo veel mogelijk schoorstenen geveegd kunnen worden. Maar de schoorsteenveger heeft het niet zo op Sinterklaas. Want hij heeft al sinds 1974 niets meer in zijn schoen gekregen. En langzaamaan komen we erachter wat het verhaal is van de schoorsteenveger.”

Ook nieuw in Studio Pepernoot is de oma van Roos. “Oma gaat verhuizen naar een verzorgingstehuis. Ze vindt dat het tijd is het Sinterklaasfeest achter zich te laten. Dat het een feest is voor kinderen,” gaat Eggermont verder. “Maar oma vergist zich. Want ze zal merken dat het een feest is voor iedereen.”

Live kijken of on demand kijken

De eerste aflevering van Studio Pepernoot is op maandag 7 november. Het programma is elke schooldag te zien vanaf 9 uur ‘s ochtends. Ook via de livestream van de zender. Het wordt overdag elk uur herhaald. Het is ook op ieder gewenst moment te bekijken via de website van de omroep.