Heerle

Super De Buurt in Heerle bestaat vijf jaar en dat wordt groots gevierd

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Super De Buurt in Heerle bestaat vijf jaar. En dat wordt groots gevierd. De formule van de winkel is in die vijf jaar niet veranderd. De supermarkt draait nog steeds op zo’n vijftig enthousiaste vrijwilligers.

Zeven jaar geleden werd er voorzichtig gestart met de opzet van een volwaardige supermarkt in het dorp. Dat was ook de wens van de inwoners. “We hadden niets meer en dan ga je kijken wat de opties zijn. We hebben een heleboel alternatieven op een rijtje gezet. Uiteindelijk is uit de bus gekomen dat wij het wel zelf konden doen”, vertelt Jan Doggen, voorzitter coöperatie Super De Buurt. Ruim 180 inwoners van Heerle zijn destijds lid geworden van de coöperatie en daarmee mede-eigenaren geworden van de winkel.

De dorpssuper opende uiteindelijk de deuren in 2015. Er werd gestart met een basisassortiment, maar is inmiddels uitgegroeid met heel veel andere producten. Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met lokale boeren en telers. Het vlees komt bijvoorbeeld van de slager uit Heerle, het brood van bakker Van Broekhoven.

Sociale functie

Naast winkelen komen veel klanten voor een praatje en een kopje koffie. Zo ook Cecilia Segers, zij is vaste klant van de winkel. “Het heeft een hele sociale functie binnen ons dorp. Het is ook belangrijk voor de leefbaarheid.” Segers komt meerdere malen per week in de dorpswinkel. “In principe haal ik één keer per week alle boodschappen. Daarnaast haal ik door de week verse groenten, vlees of wat ik ben vergeten.” Segers hoopt dat de buurtwinkel nog jaren blijft bestaan. “Wij blijven hier onze boodschappen doen en ik roep alle dorpsbewoners op dat ook te doen.”

Stempelactie

Klanten van super De Buurt konden afgelopen weken meedoen aan een stempelactie. Wie een volle kaart inlevert kan een speciale tas met boodschappen ophalen. Voor vrijwilligers en leden van de coöperatie wordt op 15 juni een feestavond georganiseerd.