West-Brabant

Sven Langenberg nieuwe voorzitter Omroepstichting ZuidWest

Sven Langenberg

Sven Langenberg

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Sven Langenberg woont in Bergen op Zoom, werkte in Steenbergen en shopt in Hoogerheide en Roosendaal. Sinds kort is hij de nieuwe voorzitter van Omroepstichting ZuidWest.

Nadat hij twaalf jaar bij de gemeente Steenbergen werkte, ging Sven Langenberg afgelopen najaar aan de slag voor de gemeente Dordrecht. Het werken in Zuid-Holland gaat beslist niet ten koste van het gevoel dat hij bij de Brabantse Wal heeft, zegt hij zelf. “Ik zie de Brabantse Wal als een geheel. Ondertussen zie je ook grote verschillen tussen de lokale culturen. Iedere gemeente en ieder dorp heeft zijn eigen identiteit. Het is aan de omroep om dat op zo’n manier in beeld te brengen, dat het voor iedereen in de streek vertrouwd en dichtbij voelt.”

Kijken naar de verbindende waarden

Een goed voorbeeld daarvan is carnaval en vastenavend. “In Woensdrecht, Bergen op Zoom en Roosendaal wordt dat op hele verschillende manieren gevierd en beleefd”, zegt hij, doelend op de verschillen in klederdracht, dialect en zelfs naam voor het feest. Het is aan de omroep de uitdaging om de verschillen te respecteren maar ook te blijven kijken naar de verbindende waarden en dat in beeld en geluid te brengen.

Mensen moeten op een goede manier hun passie kunnen uitvoeren

De nieuwe voorzitter start de komende periode met kennismaken met de mensen die de omroep maken tot wat hij is. “Maarten is natuurlijk al jaren het vertrouwde gezicht en directeur van de stichting en dat is heel goed, maar ik vind het ook belangrijk dat het bestuur zichtbaar is. Daarnaast zal het bestuur moeten zorgen dat de stichting in balans blijft op financieel en materieel vlak. Kortweg dat er niet meer uitgaat dan er binnen komt. Binnen de stichting moeten de mensen ook op een goede manier hun passie kunnen uitvoeren. Daarvoor moeten we zorgen dat het materiaal goed is en blijft, maar dat zit al goed is mijn indruk.”

Belangrijk om te benadrukken vindt Sven Langenberg dat het bestuur niet bepaalt wat er op televisie te zien is en op de radio te horen is. “Daar is het Programmabeleid Bepalend Orgaan van Omroepstichting ZuidWest voor. Wij gaan over het reilen en zeilen van de stichting.”

Omroep van het Jaar 2022

De nieuwe voorzitter valt met zijn neus in de boter. Recent werd bekend dat Streekomroep ZuidWest is genomineerd voor de verkiezing Omroep van het Jaar 2022. “En dat na één vergadering”, grapt hij met een dikke knipoog. ”Ik heb daar natuurlijk helemaal geen invloed op gehad maar het maakt je als voorzitter wel gelijk trots. Het geeft ons de verantwoordelijkheid om als omroep voorop te blijven lopen. En ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen”

Voorafgaand aan zijn benoeming en tijdens die eerste vergadering maakte hij wel kennis met de overige bestuursleden, die overigens allemaal vrijwillig dat werk doen. “Ze zijn allemaal heel betrokken, en iedereen heeft zijn of haar specifieke meerwaarde. Zo is Roger Ernest de financiële expert. Rudy Muller heeft veel kennis van hoe de stichting met de jaren is ontwikkeld. Anne Suijkerbuijk is de secretaris, weet goed hoe het werkt binnen de regio en heeft daarin een netwerk. Kitty Joachems zorgt heel erg voor de verbinding met de stichting zelf en kent de praktijk.”

Structurele financiering

Sven Langenberg treft als voorzitter van Omroepstichting ZuidWest een stevige basis ingezet door het bestuur en het management in de afgelopen periode. Ondanks dat, moet het bestuur aan de bak met uitdagingen en keuzes die op hen afkomen.

Bovenaan het lijstje staat de onzekerheid over financiering vanuit de rijksoverheid. “De nieuwstak wordt gedragen door een pilot (pilot journalistieke professionalisering lokale publieke mediadiensten, red.) die eigenlijk al geëindigd is. Het is compleet onzeker of de financiering structurele continuïteit krijgt. Dat is om twee redenen heel vervelend. Enerzijds voor de mensen waarvan hun baan of opdracht onzeker is, anderzijds is er iets moois opgezet waarmee we liever niet willen stoppen doordat het geld vanuit het Rijk nog onzeker is.”

We moeten het vrijwilligerswerk bij de omroep aantrekkelijk houden

Een ander belangrijk punt is om de club vrijwilligers robuust te houden. “De stichting drijft immers op de kracht van vrijwilligers. Ondertussen zie je ook dat de tijd en ruimte van mensen steeds beperkter wordt. We moeten goed nadenken hoe we het vrijwilligerswerk bij de omroep aantrekkelijk houden.”

Langenberg heeft bij de gemeente Dordrecht zijn draai gevonden, en verwacht dat hij zich binnen de stichting minstens zo op zijn plek gaat voelen. “Ik was voorzichtig aan het rondkijken voor een maatschappelijke functie. Nadat de voormalige voorzitter Annet van Rooy- de Rooij mij vroeg of ik interesse had in een dergelijke functie, en na een kennismaking met het bestuur en management was ik gelijk enthousiast!”