Bergen op Zoom

Syrische asielzoeker uit Bergen op Zoom krijgt vier jaar cel

© Nationale Beeldbank

Redactie Redactie

Een Syrische asielzoeker, woonachtig in Bergen op Zoom, heeft vier jaar cel gekregen. De man zat voor zijn vertrek naar Nederland bij een terroristische organisatie. Daarnaast smokkelde hij met zijn neef, die ook in de terroristische organisatie zat en negen jaar ontvangt, een derde Syriër naar Nederland. Een van hen had ook een hennepplantage.

Maher A. woonde voordat hij naar Bergen op Zoom vertrok in de regio Deir ez-Zor in Syrië, een gebied waar in het begin van de burgeroorlog iedereen tegen iedereen vocht: regeringstroepen van Assad tegen de oppositie van de Free Syrian Army, later ook de jihadgroepen IS en Jabhat al Nusra onderling.

Verblijfsvergunning

Samen met zijn neef uit Syrië vertrok hij op 1 september 2015 naar Nederland. Ze kregen een verblijfsvergunning en woonruimte. In december 2017 pakte de politie de twee op na een tip van inlichtingendienst AIVD: de twee zouden in Syrië sympathie hebben getoond voor Jabhat al Nusra, een jihadistische groepering die toen gold als het lokale filiaal van terreurgroep Al Qaeda.

Gevangenisstraf

De rechtbank legde hem vrijdagmiddag vier jaar cel op voor mensensmokkel, de wietplantage, maar vooral voor deelname aan Jabhat al Nusra. “Mogelijk was de deelname van de mannen pragmatisch. Maar de organisatie heeft wel oorlogsmisdrijven gepleegd en zij waren er actief in”, aldus de rechtbank.