Roosendaal

’t Craeyenest viert 15-jarig bestaan met Shanty Festival

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Heerlijk in het zonnetje meedeinen en meezingen met oude zeemansliedjes. Het publiek genoot zondag tijdens het Shanty Festival Roosendaal. Het festival was het feestje van Shantykoor ’t Craeyenest, dat 15 jaar bestaat.

Bij een jubileum hoort een feestje. Het Roosendaalse Shantykoor ’t Craeyenest koos ervoor het feest te delen met het publiek. Ze nodigde een paar andere shantykoren uit, bouwden een podium op de Markt en eentje op de Nieuwe Markt en trakteerde Roosendaal op een middag vol zeemansliedjes.

De shantykoren die zondag samen met ’t Craeyenest hebben opgetreden kwamen uit Brabant en Zuid-Holland. Het waren Zeemanskoor Deining uit Drunen, De Bossche Maten uit Oudenbosch, Shantykoor Barend Fox uit Rotterdam en Zeevrouwenkoor Zout en Zoet uit Roosendaal.

Perfect weer

Voor het jubileum koos ’t Craeyenest er voor het jaarlijkse festival te verzetten van het voorjaar naar de zomer. En dat is goed bevallen, vertelt de voorzitter van het koor, Toine Martens. “Al een aantal jaren doen wij zo’n korendag in Roosendaal. Alleen, wij zijn voor het eerst verhuisd naar de maand juli. We zaten eerst altijd in april en hadden altijd koud weer. En nu hebben we perfect weer. Dus we zijn heel blij dat we op deze datum terecht zijn gekomen.”

De sfeer was zondag vrolijk en ontspannen. Tot grote vreugde van Alex van Overmeire, één van de koorleden van ’t Craeyenest. “Ze waren zeer positief allemaal: lekker meezingen, enthousiast,” glundert hij. “Nederlandstalig kunnen ze allemaal meezingen en de shanty’s, nou die vielen ook wel in de smaak.”

Lid worden van ‘t Craeyenest

Martens nodigt belangstellenden ook uit om lid te worden van ’t Craeyenest. “Kom gezellig langs, zing, kijk of je ’t leuk vindt, zing een paar keer mee. En als je dan denkt ‘nou dat is toch ook wel iets voor mij’, dan gaan we kijken of je past in onze club.” Van Overmeire vult hem aan: “Wij repeteren iedere woensdagavond in de Bergspil in Roosendaal, alles onder mekaar en zingen. ’t Is gezellig en je steekt er wat van op.” Meer informatie vind je op de website van ’t Craeyenest.