’t Hart van Gastel heeft een familie van stamgasten
Toine van Aalst van 't Hart van Gastel. (foto: ZuidWest Update)
In Oud Gastel stuiten we tijdens de kroegentocht van ZuidWest Update op café ’t Hart van Gastel. Deze bruine kroeg bevindt zich in de dorpskern aan de Markt. Het is nog enkele maanden alvorens door de grote ruiten te zien zal zijn hoe de dorpsbewoners in polonaise rondom het biljart dansen.
We spreken met eigenaar Toine van Aalst over het verschil tussen het managen van een grote horecagelegenheid en de warmte van het barkeepen tussen een familie van stamgasten. Ook heeft hij een duidelijke mening over de toekomst van deze horecagelegenheden in de dorpen en op het platteland.
Op zaterdagmiddag bevinden de eerste klanten zich in de zaak van Toine. Na het bijeensprokkelen van enkele biljartkeuen kan het spel op de groene tafel van start gaan. “Mannen, een pilske zeker? Want daar draait het uiteindelijk om, biljarten kunnen jullie toch niet”, zegt de barkeeper met een knipoog naar de heren rondom het biljart. Die op hun beurt aangeven dat het drankje zeker welkom is. Pas als de klanten voorzien zijn, neemt Toine uitgebreid de tijd om ons te woord te staan.
Een praatje onder het genot van een biertje.
“Uiteindelijk is dat samen zijn in een café als dit het belangrijkste. Sommige kunnen helemaal niet goed met die keu overweg. Maar het praatje onder het genot van een biertje is veel belangrijker”, legt Toine uit. Dat is voor hem dan ook de drijfveer om hier achter de tap te staan. Ondertussen gaat de gastheer rustig op een barkruk zitten om te vertellen.
Stamgasten met een familiegevoel
Hoe groot de sociale samenhang is, blijkt wel als er een overlijdensgeval plaatsvindt onder de stamgasten. “Het liefst praat ik natuurlijk over leuke zaken met mijn gasten en daarvoor ga ik soms ook bij hen aan tafel zitten. Maar het familiegevoel is groot en het is voorgekomen dat er iemand uit de vaste club overleed. Dan ga ik dat gesprek niet uit te weg, daar moeten we iets mee. Want dat doet iets met de mensen, je ziet het gebeuren in die groep”, aldus Toine.
Uit eten is het helemaal.
Hij vervolgt zijn verhaal: ”Mijn drukste dagen zijn tegenwoordig op woensdag, donderdag en vrijdag. Op een zaterdag is het rustig. Mensen willen uit eten, dat is het tegenwoordig helemaal”, is Toine van mening. Dan is de vraag natuurlijk of hij in die trent mee gaat doen. Hij kijkt vertwijfelend voor zich uit. “Ik denk er weleens aan, maar dan verandert heel de setting van mijn café en dat wil ik niet.” Toch komt hij hier later nog even op terug.

De toekomst van de bruine kroeg
Afgelopen zomer heeft ’t Hart van Gastel een bijdrage geleverd aan de Zomerspelen, in het kader van het 750-jarig bestaan van het dorp. “Verder biljarten we hier in de kroeg, maar absoluut niet op competitieniveau. Binnenkort hebben we weer een Petoet-toernooi dat doen we met de oude kaartclubleden”, vertelt Toine.
Zo heeft het café met de houten lambrisering en warme uitstraling een centrale functie in het dorp. “Dus ondanks dat het beeld verandert, zit er zeker toekomst in. Bovendien kunnen we niet nog meer op onze mobiele telefoon zitten dan dat we nu al doen!”
“Als je dit voor het geld doet dan ga je het niet redden. Kijk, je kunt er goed van leven, maar reken maar dat er heel veel uren in gaan zitten. Daar moet ik mijn collega Kees Broos van het ’T Tapperijke gelijk in geven”, benadrukt de gastvrije café-eigenaar.
Gratis bitterballen voor de beleving.
In het recente verleden had Toine meerdere en grotere horecagelegenheden, waaronder El Corazon in Roosendaal. Waar zijn voorkeur ligt? “Pfff, dat is een lastige vraag.” Hij slikt een keer en pijnst: “In zo een grote zaak sta je niet zelf achter de tap daar ben je heel de dag de manager, hier sta ik achter de tap en ben ik de spil. En over dat eten, ja hier krijg je gratis bitterballen en mini-frikadelletjes. Dat noemen we hier de mixed grill”, zegt Toine laconiek.