Bergen op Zoom

‘t Rijks geeft startschot verbod fietsen met mobiel

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Fietsen met je mobiel in de hand kan je vanaf vandaag een fikse boete opleveren. Als je betrapt wordt, moet je 95 euro betalen.

Scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom stond maandagochtend uitgebreid stil bij de nieuwe regels. Fietsen met je mobiel in de hand betekent een boete van 95 euro. Behalve als je jonger bent dan 16, want dan worden de boetes nog gehalveerd en betaal je dus 47,50 euro.

Op ‘t Rijks nemen ze de nieuwe regels serieus en geven ze de scholieren uitleg. Er was zelfs een virtual reality bril. Hiermee konden de jongeren op een soort hometrainer op een veilige manier uitproberen wat het verschil is tussen fietsen zonder en mét mobieltje.

Telefoonhouder aan het stuur

Renze Bergsma, gedeputeerde voor Veiligheid, gaf de scholieren van ‘t Rijks uitleg over de actie MONO, het ongestoord onder weg zijn. Zonder afleiding van je telefoon. Hij legde uit dat de regels verder gaan dan alleen niet mogen bellen of appen. Je mag namelijk je mobiel niet eens meer in de hand houden tijdens het fietsen. Je mag ‘m nog wel gebruiken voor de navigatie of om muziek te luisteren. Maar dan moet je mobiel vastzitten in een speciale houder aan het stuur.

Test je kennis in quiz

Ook wijkagenten waren naar ’t Rijks gekomen om alle vragen te beantwoorden die de jongeren nog hadden over het fietsen met een mobieltje. De boodschap op ‘t Rijks was: ’Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak’. Meer informatie over de regels en over MONO vind je op de website NulVerkeersdodenBrabant. Daar kun je ook een quiz doen om te testen of je de nieuwe regels al goed genoeg kent.