Oud Gastel

‘t Veerhuis Oud Gastel blijft voorlopig zoals het is

Veerhuis Oud Gastel

Buurthuis Oud Gastel 't Veerhuis.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er verandert voorlopig nog niks aan ‘t Veerhuis in Oud Gastel. Nadat de gemeente Halderberge het pand heeft gekocht, was er de angst onder verenigingen en andere gebruikers dat er grote veranderingen zouden plaats gaan vinden. Om deze zorgen te ontkrachten, organiseerde de gemeente een informatiebijeenkomst.

Wethouders Sharona Malfait en Hans Wierikx zijn maandagmiddag aanwezig in ‘t Veerhuis. “We hopen dat door aan jullie uit te leggen wat er allemaal is gebeurd, en wat onze plannen zijn, we wat zorgen bij jullie weg kunnen halen”, begint Malfait. “Want we hebben het Veerhuis aangekocht omdat er zoveel klachten waren, we wilden snel handelen.” Daar is toentertijd ook geld voor gereserveerd: ruim vier ton om het pand te verduurzamen en netjes te maken.

Dorpshuisfunctie

De aankoop van ‘t Veerhuis heeft nog een ander doel, de gemeente wil namelijk dat het een dorpshuisfunctie krijgt. Net zoals andere kernen binnen de gemeente al dorpshuizen kennen. “Daarom willen we dat er een stichtingsbestuur komt”, vervolgt wethouder Malfait. Maar om zo’n bestuur te realiseren, is tijd nodig. Nog minstens een half jaar. “Daarvoor gaan we vacatures uitzetten, daarna volgen sollicitatiegesprekken. Er zijn namelijk verschillende soorten mensen nodig. Bijvoorbeeld iemand die de financiën van het Veerhuis op zich gaat nemen. Met een stichtingsbestuur bestuurt het dorp in principe zelf het dorpshuis.”

En daarom blijft de situatie van ‘t Veerhuis voorlopig ongewijzigd, met dezelfde beheerder als die een half jaar geleden is aangesteld. Een verandering is wel dat de horeca die ‘t Veerhuis nu kent, stopt. “Dat weten we ook nog maar sinds kort. Hoe we dat gaan oplossen weten we dus ook nog niet.” De week vóór de zomersluiting van ‘t Veerhuis (van 8 juli tot en met 18 augustus) zijn er nog allerlei activiteiten in het pand. Maar horeca is er dan dus niet. Het is ook nog niet bekend of dat er direct na de zomersluiting al wel weer is.

Aanpassingen

Het college van burgemeester en wethouders komt met een voorstel om extra geld te krijgen voor ‘t Veerhuis. Onder andere om de tijdelijke beheerder langer aan te houden. Maar ook voor nieuwe bewegingstoestellen en om de sportvloer een opknapbeurt te geven. “Maar geruchten over dat de sporthal afgebroken zou worden, die kloppen dus niet. Die blijft gewoon staan”, zegt wethouder Wierikx. “Het is logisch dat we op de lange termijn gaan kijken hoe we deze locatie het beste kunnen gebruiken. Toekomstbestendig is het niet. Maar de komende jaren gebeurt er echt nog niks.”

Een andere verandering gaat zijn dat de bovenste verdieping van ‘t Veerhuis verhuurd gaat worden aan externe partijen. “Wel partijen die bij deze locatie passen”, benadrukken beide wethouders. “Maar dit gebouw is zo groot, dat het zonde is om niks met die ruimte te doen.” De verhuur van deze ruimtes leveren daarnaast ook weer geld op voor het dorpshuis. Bovendien krijgen deze gebruikers een eigen ingang. De judovereniging zal hierdoor naar beneden moeten verhuizen.

Wie op de hoogte wil blijven over de ontwikkelingen van ‘t Veerhuis, kan dit doen via de vernieuwde site.