Hoogerheide

Taalachterstand door lesuitval valt mee door To-Taalfit Zomerweken

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De zomerprogramma’s van To-Taalhuis en de inzet van kinderopvang en basisscholen in de gemeente Woensdrecht lijken te werken. De gemeente durft voorzichtig te concluderen dat het hierdoor meevalt met de taalachterstand die kinderen hebben opgelopen door de coronacrisis.

Door: Bianca van Vugt

Het was dit jaar een uitdaging voor scholen om er voor te zorgen dat kinderen geen leer- en leesachterstand zouden oplopen. In het voorjaar moesten de scholen sluiten vanwege de corona-uitbraak en meteen daarna volgde de zomervakantie. Om achterstand te voorkomen heeft het To-Taalhuis een zomerprogramma gemaakt. En dat lijkt te hebben gewerkt. Volgens de gemeente Woensdrecht lijkt het mee te vallen met de taalachterstand van de kinderen.

Taalrijk en sportief programma

Het zomerprogramma van het To-Taalhuis heette de To-Taalfit Zomerweken. Er hebben kinderen meegedaan vanuit de hele gemeente Woensdrecht: zo’n 35 kinderen van basisscholen en enkele leerlingen van de Internationale Schakel Klas. Ze kregen speelse taallessen, voor een deel online en voor een deel in de bibliotheek of op het Soccercentrum. “Samen met Bibliotheek West-Brabant en de buurtsportcoach van de BWI hebben we een taalrijk en sportief programma in elkaar gezet,” zegt Monique Swagemakers, de Taalcoördinator in Woensdrecht.

De kinderen werden opgedeeld in twee leeftijdsgroepen. Ze gingen aan de slag met verhalen uit boeken en prentenboeken en maakten creatieve opdrachten. Ook konden ze samen sporten. “De kinderen hebben genoten van de To-Taalfitweken. Het was talig, sportief en gezellig. Via foto’s en filmpjes konden we ook de ouders erbij betrekken. Ook de organiserende partijen zijn enthousiast. Het is echt voor herhaling vatbaar,” aldus Swagemakers.

Hopelijk volgend jaar weer

Ook de organisatie van Jeugdland Hoogerheide haakte aan, legt Swagemakers uit. “Door samenwerking met Jeugdland Hoogerheide kon een deel van de kinderen ook nog een week meedoen met kindervakantiespel. Zo was het een zomer vol activiteiten!” Het To-Taalhuis hoopt ook volgend jaar een zomerprogramma te kunnen houden. Het is dan wel de bedoeling de scholen er meer bij te betrekken.

Wethouder Lars van der Beek is tevreden over de resultaten van de To-Taalfit Zomerweken. “Dit soort initiatieven zijn enorm goed om kinderen op een leuke manier met taal bezig te laten zijn,” zegt uit. “De To-Taalfitweken waren er voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Maar ook op jongere leeftijd is er extra aandacht besteed aan taal. Zo draaide Stichting Jongleren in het kader van voor- en vroegschoolse educatie met de jongste kinderen een extra taalprogramma. Zo’n 21 kinderen deden hier drie ochtenden per week aan mee op drie locaties. Taal doen we samen in Woensdrecht!”