Bergen op Zoom

Tafelvoetbal Nederland doet gooi naar wereldrecordpoging tafelvoetballen

Maarten Elst Maarten Elst

Zoveel mogelijk doelpunten scoren in zoveel mogelijk toernooien binnen 24 uur. Niet op een voetbalveld van 100 bij 65 meter, maar op één van de twintig voetbaltafels van Tafelvoetbal Nederland. Joran Rombouts uit Putte leeft zijn droom in zijn tafelvoetbalwalhalla in Bergen op Zoom. Hij wil de sport van weleer terug op de kaart brengen. “Mijn doel is dat er in elk dorp en stad één tafelvoetbal te vinden is. En niet zoals een paar jaar geleden, als je toen een wedstrijd wilde spelen, naar Rotterdam of Terneuzen moest rijden”, aldus Rombouts.

De community rondom Tafelvoetbal Nederland wordt steeds hechter en hechter. Dat blijkt als Rombouts de dag na de afspraak op een doordeweekse ochtend twaalf enthousiastelingen op de been krijgt. “Het leeft als nooit te voren, ik ben er erg blij mee”, vertelt Rombouts.

Van Joulehof naar Coehoornparkstraat

Normaal zijn de trainingsavonden op dinsdag- en donderdagavond. Rombouts hoeft maar een paar berichtjes te sturen of de echte fanatiekelingen staan op woensdagochtend klaar om een paar vriendschappelijke potjes tafelvoetbal te spelen. “Tafelvoetbal is een passie vanuit mijn jeugd”, stelt Rombouts. “Ik ben begonnen in oktober 2019. Na mijn jeugd was tafelvoetbal in Nederland vrijwel weggevallen. Het was nergens meer te vinden. Het dichtstbijzijnde was Terneuzen of Rotterdam om een potje te spelen. Ik ben daar een keertje gaan kijken en zo is Tafelvoetbal Nederland eigenlijk ontstaan. Met de hoop om tafelvoetbal weer terug op de kaart te krijgen.”

De reis van Rombouts begon in oktober 2019 in een leegstaand pand aan de Joulehof in Bergen op Zoom. “De Joulehof was een geweldige locatie. Met 220 vierkante meter aan ruimte. Het begon eigenlijk met het idee om het thuis te doen, maar dat ging niet. Ik was destijds afgekeurd en moest gewoon iets voor mezelf gaan doen om van alles af te zijn. Toen ben ik op zoek gegaan naar een kantoortje. Een kantoor huren is al gauw heel prijzig. Zo ben ik via via op het pad van de Joulehof gekomen. Daar ben ik begonnen met één tafeltje. Dat heb ik inmiddels opgebouwd naar meer dan twintig tafels zelf en dan nog op meerdere plekken verschillende tafels.”

Warriors of Boz

Rombouts en zijn gasten hadden het enorm naar hun zin in het pand aan de Joulehof. Door de ruimte konden er veel voetbaltafels staan en was er zelfs ruimte voor kleine tribunes. “Helaas werd het pand na tien jaar leeg te hebben gestaan plots verkocht en moest ik verhuizen. Vervolgens heb ik aan de Grebbestraat gezeten waar ik door een foutje van de gemeente na een paar dagen weer moest vertrekken. En nu zitten we in het oude Parkeerbeheergebouw aan de Coehoornparkstraat in Bergen op Zoom. Lekker in het centrum. Nu is het hopen voor Tafelvoetbal Nederland, maar zeker ook voor de vereniging Warriors of Boz (vernoemd naar het voetbaltafelmerk Warrior, red.) dat het hier ook leuk kan worden.”

Dat het zo snel zou groeien, had Rombouts van tevoren niet durven dromen. “Ik wilde eigenlijk een clinicje doen, iets met scholen doen. De sport zit nu vooral in het café. Ik vind dat een sport daar moet zijn waar een vereniging hoort te zijn. Je gaat geen jeugd in een café zetten om iets te leren. Vanuit daar organiseren we trainingsavonden en gaan we verder en verder.”

Mijn droom is dat heel Nederland weer clubjes heeft en het de status krijgt die het verdient

Ondanks de snelle groei, droomt Rombouts nog altijd. Zijn werk is zeker nog niet af. “Mijn ultieme droom is dat iedereen dat gevoel heeft als dat ik in mijn jeugd had. Tafelvoetbal is voor mij de momenten dat het even wat minder was, en ik kon naar het clubhuis toe en kon lekker even spelen, dat er dan een hoop last van je schouders afvalt. Ik wil eigenlijk dat er in ieder dorp en in iedere stad in Nederland weer een tafelvoetbal staat. Mijn droom is dat heel Nederland weer clubjes heeft en dat het de status krijgt die het verdient. Want het is gewoon hartstikke leuk.”

Wereldrecordpoging

Donderdagavond 26 augustus wacht een wel heel bijzondere trainingsavond voor Tafelvoetbal Nederland. Samen met honderden andere tafelvoetballers ter wereld wordt er een wereldrecordpoging weggezet. “In de laatste jaren zijn er heel veel landen bijgekomen in de tafelvoetbalwereld. Nu is het initiatief genomen door organisator Let’s Foos! om een wereldrecord neer te zetten. Ze willen de meeste goals in 24 uur en de meeste toernooien neerzetten in 24 uur. Wereldwijd worden in de app overal toernooien gespeeld. Dat wordt dan het eerste echte wereldrecord in het Guinness Book of Records voor tafelvoetbal.”

Wie altijd al een vermelding in het wereldrecordboek op zijn naam zou willen hebben, is donderdagavond welkom aan de Coehoornparkstraat 20 in Bergen op Zoom. “Op donderdagavond vanaf 19:30 uur gaan de deuren hier open. De wereldrecordpoging begint om 20 uur. Duurt 24 uur. Iedereen is welkom en mag aanschuiven. Gratis entree, ik zal zorgen dat er drankjes beschikbaar zijn. En zo willen we gezellig meewerken aan het wereldrecord.”