West-Brabant

Tandartsen alleen voor spoedbehandeling beschikbaar

Foto: Pixabay

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

In navolging van steeds meer sectoren gaan ook tandartspraktijken dicht. Beroepsorganisaties hebben hun leden opgeroepen in ieder geval tot en met 6 april alleen spoedeisende behandelingen uit te voeren.

De tandheelkundige beroepsorganisaties KNMT, ANT, ONT en NVM geven het advies dezelfde regels aan te houden die eigenlijk overal gelden: sociale contacten zoveel mogelijk beperken om de verspreiding van het virus te remmen. Bij tandartsen en mondhygiënisten is het risico bepaald niet minder natuurlijk.

Uitzonderingen

Alleen voor spoedeisende problemen wordt een uitzondering gemaakt. Denk dan aan acute zwellingen, nabloedingen, trauma en heftige pijnklachten. En zelfs dan stellen de tandartsen dat een patiënt geen symptomen moet hebben die zouden kunnen wijzen op een coronabesmetting. In dat geval verwijst beroepsorganisatie KNMT naar de GGD en bij complexe problemen een kaakchirurg. Er wordt momenteel gekeken naar een landelijke oplossing voor spoedzorg bij met het coronavirus besmette mensen. Hier zou uiterlijk 20 maart meer duidelijk over moeten zijn.