Bergen op Zoom

Tarief parkeer-abonnement parkeergarages stijgt fors

Redactie Redactie

Het college heeft (parkeer)tarieven voor 2021 van de parkeergarages Parade en Grote Markt vastgesteld. Het college heeft geen aanpassing gedaan in het reguliere parkeertarief, maar wel in het tarief voor het 24/7 parkeerabonnement voor bewoners. De wet Markt en Overheid verplicht gemeenten om minimaal de kostprijs voor producten door te belasten aan klanten. Hierdoor stijgt de nieuwe maandprijs met 100 %.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Parkeerabonnementen zijn nog niet heel lang te koop. 1 mei 2020 zijn parkeerplekken beschikbaar gekomen. Sindsdien begon de gemeente Bergen op Zoom met de verkoop van deze abonnementen. Het was een pilot met als doel het gebruik van de garages te stimuleren. Hiermee moest het parkeren van auto’s op straat teruggedrongen worden. Tijdens de test moesten bewoners € 30,- per maand betalen.

Parkeerabonnement

De nieuwe maandprijs is tegen de absolute kostprijs berekend. “Op dit moment is de garage niet meer dan 20% bezet. Het lijkt mij niet de bedoeling dat wij als 35 contracthouders dat gat gaan dichten”, vertelt Daniel van Leeuwen. Hij is in het bezit van een parkeerabonnement en betreurt de communicatie vanuit de gemeente. “Het besluit is onaangekondigd. Ik heb nooit gehoord dat het een pilot was. Dat las ik in de krant. In de krant stond ook: alle huurders weten ervan. Dat is niet waar. Ik heb het nagevraagd aan andere bewoners, maar ook zij wisten van niets.” Mensen die in het bezit zijn van een parkeerabonnement moeten elke maand het dubbele betalen, namelijk € 60,-. Van Leeuwen noemt het raar om 100% meer te vragen zonder overleg, maar legt zich er bij neer.

Parkeertarief

Er verandert niets aan het tarief voor het reguliere parkeren. In de parkeergarages Grote Markt en Parade is het starttarief € 0.50,- en vervolgens € 1.70,- per uur. In beide garages kan 24 uur per dag geparkeerd worden. Het maximale te betalen tarief is 11 euro per dag. Tijdens koopzondagen, die op elke laatste zondag van de maand plaatsvinden, is het tussen 10.30-18.30 uur gratis parkeren.