Wouw

Tattooshops blijven zitten met honderden euro’s aan verboden inkt: ‘Kan de prullenbak in’

Redactie Redactie

Tatoeëerders moeten al hun oude inkt weggooien. Er zouden giftige stoffen in zitten die mogelijk kankerverwekkend zijn. En dat heeft ook voor Maurice Valentijn van Tattoo Maus in Wouw grote gevolgen. “Dat is heel zuur.”

Afgelopen september nam het Europees Parlement definitief het besluit: haast alle inkt die tattooshops tot dat moment gebruikten, was vanaf 1 januari niets meer waard. “Klanten boekten voor het nieuwe jaar nog snel een afspraak. De agenda zat echt bomvol.”

Maar het zat de tatoeëerder niet mee. De derde lockdown werd een feit en de shop moest weer dicht. “Ik hield voor 1500 euro aan inkt over. Dat kan nu allemaal rechtstreeks de prullenbak in.” Maar dat is niet het enige gevolg, vult zijn collega Astrid van Kaam aan. “We moesten ook een hoop mensen teleurstellen. Er zijn ongeveer dertig klanten, waarbij we nu de tatoeage niet af kunnen maken. En dan heb je nog de mensen die al heel lang uitkijken naar hun ontwerp. Die hebben we allemaal moeten afzeggen… ”

Ik weet niet hoe de kleur zich na verloop van tijd manifesteert. Eerst maar oefenen op Astrid.

Voor de zwarte inkt is er inmiddels een alternatief. Eén nadeel: die is een stuk duurder dan voorheen. “Er is op dit moment nog maar één fabrikant met goedgekeurde zwarte inkt. De prijs is dus flink gestegen.” Daarnaast werkte Maurice nog niet eerder met deze inkt. “Ik weet niet hoe de kleur zich na verloop van tijd manifesteert. Eerst maar eens oefenen op Astrid.”

Naast deze inktmalaise, heeft de ondernemer ook goed nieuws. Over een maand openen opent hij een shop in Roosendaal. “Van Wouw naar midden op de markt. Hier zijn meer doorgroeimogelijkheden, meer aanbod en uitdagingen.”

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de nieuwe vestiging in Roosendaal.