Roosendaal

Team Goudmijn verrast onbekenden met cadeaus en geld

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Als je zomaar ineens een cadeau vindt op je deurmat, of een envelopje met geld in je brievenbus, dan zou dat wel eens van Team Goudmijn kunnen zijn. Want deze Roosendaalse vriendenclub doet niets liever dan mensen blij maken met leuke verrassingen. Elke week gaan de leden van team Goudmijn op pad om aan volslagen vreemden gratis geld te geven.

Team Goudmijn gaat een paar keer per week op pad. Met cadeaus of enveloppen met geld voor mensen die ze niet eens kennen. Joey Hellemons is de oprichter van Goudmijn. “Wij geven elke week gratis geld weg aan de mensen. Door heel Nederland eigenlijk wel. In eerste instantie was het eigenlijk pakketjes verstoppen, schatkisten verstoppen door het land heen. We wilden eigenlijk mensen bij elkaar brengen, dat ze weer samen zouden komen, weer een band kregen met elkaar. Dat was eigenlijk ons eerste doel.”

Maar toen begon de coronacrisis. En was het dus niet verstandig meer om te proberen meerdere mensen naar 1 plek te lokken. “COVID-19 kwam toen in het land. En toen hadden we zoiets van ‘ja, we gaan het toch anders aanpakken’. Even nadenken hoe we het nou gaan doen, zeg maar,” vertelt Hellemons. Sindsdien gaan ze er meer zelf op uit, bijvoorbeeld om tientjes onder ruitenwissers te leggen.

Wie wint de grote prijs?

De leden van team Goudmijn zijn op pad in Roosendaal. Bij een flatgebouw halen ze een meterslange papieren sliert tevoorschijn. En die kan nog best eens waardevol zijn, want het is niet zomaar papier. “Wij hebben 80 krasloten gekocht. In dit flatgebouw hierachter daar wonen oudere mensen, allemaal 67-plus-appartementen hierboven. En die gaan wij er overal eentje ingooien. Misschien wel 2, als er 40 appartementen zijn.”

Team Goudmijn is langzaamaan aan het groeien. “We doen het nou totaal met 18 man. We krijgen steeds meer vragen van mensen die vragen ‘mogen wij mee in het team komen?’. Maar dat is eigenlijk niet de bedoeling, om zo maar iedereen aan te nemen. Dus we zijn heel kieskeurig,” legt Hellemons uit. “We houden het eigenlijk een beetje bij onze vriendengroep, echte kennissen ook. En daarmee willen we wel verder gaan groeien.”

Het liefst overal in Nederland gaan uitdelen

Goudmijn wil wel blijven uitbreiden, of in elk geval meer acties doen. “We doen het nou 3 keer, 4 keer in de week. We willen eigenlijk naar 7 keer in de week gaan, misschien wel 10 keer per week. En eigenlijk landelijk, door heel Nederland komen,” tekent Hellemons de toekomst van Goudmijn. “Kijk, als je dat 5 keer in de week doet, dan kun je niet overal komen natuurlijk. Als je het 10 keer in de week zou doen, dan kom je al wat verder, wat breder. En als je dat dan elke week doet, dan hopen we dat we wel een beetje overal kunnen komen, ja,” lacht hij.

Mensen zijn soms wantrouwend als ze team Goudmijn tegen komen. Gratis geld of cadeautjes, dat vertrouwt niet iedereen. “Ik kan dat ook heel goed begrijpen. Er zijn zoveel scams, zoveel phishings aanwezig momenteel. Wij zijn ook wel eens benaderd door de politie. Maar dat pakte positief uit,” legt Hellemons uit. Mensen vragen zich af, waar al dat geld en al die cadeaus vandaan komen. Het antwoord is simpel: de leden van Goudmijn leggen hun eigen geld in. Ze sparen elke week speciaal voor de weggeefpot van Goudmijn.

Positieve reacties maken heel je dag goed

De meeste mensen reageren positief en blij op de acties van team Goudmijn. “Dat is echt ongelooflijk hoeveel berichten wij krijgen. En dat zijn zulke mooie berichten. En als ik dat lees dan maakt dat heel mijn dag goed,” lacht Hellemons. “Ik zit ook wel lekker in m’n vel hoor, dat moet ik wel zeggen. Maar als zo’n persoon dan ook nog eens iets heel positiefs tegen jou zegt dan en dat je dan heel de dag door leuke berichten krijgt, dan denk je toch wel bij je eigen van ‘ja, hier ga ik niet mee stoppen’.

Als je de avonturen van Goudmijn wilt volgen, kijk dan op hun Facebook-pagina. Daar houden ze iedereen op de hoogte van hun plannen en acties. En ook daar geven ze soms spontaan geld weg aan hun volgers.