Hoogerheide

Tegeltaxi rijdt voor in Woensdrecht: oude tuintegels gratis opgehaald

Stoeptegel in het gras

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Ook Woensdrecht heeft steeds vaker te maken met lange perioden van droogte en hevige regenbuien. De gemeente neemt volop maatregelen om hiermee om te gaan, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal. Maar ook particulieren kunnen een steentje bijdragen. “Bijvoorbeeld door in betegelde tuinen stenen weg te halen en te vervangen door groen”, zegt Van Agtmaal. Om dit te stimuleren zet de gemeente op 26 september, 3 en 10 oktober de zogenaamde ‘tegeltaxi’ in, die de verwijderde tegels gratis bij de inwoners ophaalt.

Ook dit jaar doet Woensdrecht mee met de NK Tegelwippen, in de strijd om de titel als meest duurzame gemeente in de strijd tegen hittestress. Stenen in de tuin houden ‘s zomers de warmte vast en met een teveel aan betegeling kunnen de temperaturen fors oplopen. Met het inzetten van de tegeltaxi hoeven tuingebruikers zich geen zorgen te maken over het afvoeren van de oude stenen. Inwoners kunnen daarvoor online een afspraak maken bij de gemeente. Daarbij hanteert de gemeente een aantal ‘speltegels’ bij het meenemen van de tegels. Zo moeten deze gestapeld bij de afgesproken ophaalplek staan, op een manier dat ze makkelijk met een kraan zijn op te laden. Het is niet toegestaan de tegels langer dan één week voor de ophaaldatum aan de straat te zetten. Het is niet toegestaan bouwpuin of zand in te leveren.

Tegel eruit, groen erin

“Het moet écht gaan om tegels die uit tuinen komen en waarvoor planten of ander groen wordt teruggezet”, benadrukt Van Agtmaal.” Bij het vervangen van gewone stoeptegels of plaveisel door groen- en waterdoorlatende stenen neemt de gemeente wel de oude tegels mee. De gemeente zal de tegels die nog bruikbaar zijn zo mogelijk hergebruiken in de openbare ruimte, aldus de wethouder.