Etten-Leur

Tekeningen, gereedschap en zelfs inktspotprijs Peter van Straaten te zien in Etten-Leur

Sita Kengen Sita Kengen

De kenmerkende tekeningen van Peter van Straaten toverden in het verleden een glimlach of anders wel een frons op het gezicht van veel lezers van dagbladen en tijdschriften. Maar ook in het heden is dat nog zo. Jaren na zijn dood zijn zijn tekeningen nog te zien in de jaarlijks uitgegeven Zeurkalender. Het Nederlands Drukkerijmuseum in Etten-Leur heeft nu een tentoonstelling gewijd aan de tekenaar.

Cees Jochems is donderdag nog druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de opening van de tentoonstelling zaterdag. “Het liefst ben ik iemand die al weken van de voren alles klaar heeft staan, maar soms loopt het een beetje anders”, vertelt Cees Jochems, terwijl hij recent ontvangen stukken een plekje in een vitrinekast geeft. Jochems is secretaris en bestuurslid van het Nederlands drukkerijmuseum. Veel items die in de tentoonstelling te vinden zijn, heeft het museum in bruikleen gekregen.

Cartoonist

Peter van Straaten was een cartoonist, schrijver en columnist, die vooral voor kranten heeft gewerkt. De tentoonstelling is gebaseerd op de tijd dat Peter van Straaten werkzaam was voor Het Parool. “Ik heb uit zijn vele werken twee items uitgelicht, dat zijn Vader & Zoon en Het dagelijks leven”, zegt Jochems. “Vooral dat laatste zal voor veel mensen een blik van herkenning zijn.”

Dat maakt zijn tekeningen karakteristiek.

Peter van Straaten tekende altijd met Oost-Indische inkt en corrigeerde met typex, dit heeft hij zo gedaan tot zijn dood in 2016. Hij gebruikte geen kleur in zijn werken. “Dat maakt zijn tekeningen karakteristiek.”

Twee werken

Vader & Zoon is een strip die gaat over een linkse zoon en een rechtse vader. Deze strips bestaan uit vier tekeningen. “Die strips waren erg populair. Ze waren een paar keer per week in de krant te vinden, met soms wel eens een vervolg er op. Die verhalen heb ik geprobeerd aan elkaar te koppelen.” In 1987 is Van Straaten gestopt met Vader & Zoon. In 1988 begint hij met Het dagelijks leven. “Die cartoon is bij veel mensen bekender.”

Ik noem het zelf glimlach cartoons.

Elke dag stond er een cartoon van Het dagelijks leven in de krant. “Ik noem het zelf glimlach cartoons. Het zijn geen cartoons waarvan je schuddenbuikend van het lachen op de grond ligt, maar het bezorgt wel een glimlach.” Het dagelijks leven speelt zich op een aantal plekken af. Thuis, in de kroeg, in bed of op kantoor. “Heel veel mensen herkennen zich in de cartoons.” Al deze losse cartoons heeft Jochems door elkaar opgehangen in het museum.

Persoonlijke spullen

“Afgelopen dinsdag ben ik bij Peter van Straaten zijn weduwe, Els Timmerman, in Amsterdam langs geweest. Daar kreeg ik een aantal persoonlijke dingen van hem mee, zoals zijn tekenpennen, één van de vijf inkspotprijzen die hij heeft gewonnen en een aantal originele tekeningen. Deze moet ik nog een mooi plekje in de tentoonstelling geven.”

Het is een echte aanrader.

Naast de vele cartoons en strips die in de ruimte hangen, is er ook een hoekje met een tv te vinden. Hierop is een korte biografie te zien over Peter van Straaten. Ook komt er een Zeurkalender van hem in de tentoonstelling te hangen.

Tentoonstelling

De opening van de tentoonstelling is zaterdag 25 mei en vanaf zondag 26 mei is het te bezoeken. Van dinsdag tot en met vrijdag en iedere eerste zondag van de maand is de tentoonstelling geopend van 13.00 uur tot 16.30 uur. “Het is een echte aanrader en wordt heel leuk!”