Bergen op Zoom

Tennissen met alzheimer: ‘Het was een grote stap om dit te gaan doen’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Op de tennisbanen van L.T.C. De Zoom in Bergen op Zoom werd dinsdag de eerste editie van ‘maatjes tennis’ gehouden. Tijdens deze ochtend konden mensen met Alzheimer elkaar ontmoeten en samen een balletje slaan op de tennisbaan.

Martien van Leeuwen van Alzheimer Nederland West-Brabant is blij met de opkomst. “Het is erg goed voor mensen met geheugenproblemen om te blijven sporten. Het lichaam moet goed aan de gang blijven.”

Van Leeuwen heeft groot respect voor de deelnemers die op de baan staan. “Je ziet dat mensen met tranen in de ogen de baan oplopen.” Want hieraan meedoen, dat is nogal wat. “Ze moeten een drempel over. Een drempel die hetzelfde is als die voor het proces van dementie. Het is moeilijk om ervoor uit te komen.”

Emotioneel

Dat die drempel hoog is, blijkt aan de reactie van deelnemer Piet Sprangers. “Ik vind het een mooi initiatief. Als we allemaal thuis blijven zitten, dan gebeurt er niks”, stelt Sprangers, die zelf ook lijdt aan alzheimer. “Maar ik vond het wel spannend om hieraan mee te doen”, vertelt hij geëmotioneerd. “Gelukkig beviel het erg goed.”

Vervolg

Zowel de organisatie als deelnemers vinden de eerste editie erg geslaagd. Van Leeuwen hoopt dan ook snel op een vervolg. “We zitten er nu al over na te denken om het wekelijks te organiseren, zodat de mensen hier niet over hoeven na te denken.” Daar reageert Sprangers enthousiast op. “Dan ben ik er zeker weer bij!”

Wilt u graag ook deelnemen of helpen met het ‘maatjes tennis’ of wenst u graag meer informatie hierover? Neem contact op met Martien van Leeuwen: [email protected] 

Het maatjes tennis was een succes.