Bergen op Zoom

Tentoonstelling Brabant Stoet geopend door Wim van de Donk

Redactie Redactie

Commissaris van de koning Wim van de Donk opende vrijdagmiddag de tentoonstelling ‘Brabant Stoet’ in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. De expositie geeft de lopende en rijdende cultuur van het groothertogdom Brabant op een speelse en originele wijze weer.

 

 

 

De tentoonstelling is georganiseerd in het kader van het gelijknamige evenement Brabant Stoet dat op zondag 16 september in het centrum van de stad plaatsvindt. De stoet gaat onder meer over gilden, volksdansen, harmonieën, reuzen, carnaval, boerenovertrekken en straattheater. Deze vorm van volkscultuur is kenmerkend voor Brabant.

Kubus

De expositie ‘Brabant Stoet’ laat zien dat tradities niet suf en oubollig zijn, maar het gaat juist om beweging en vooruitgang. De expositie heeft de vorm van een grote kubus en is op een bijzondere manier vormgegeven. Vele opnamen van stoeten uit alle tijden in zwart/wit en kleur worden op een speelse manier getoond, maar er is ook volop aandacht voor bewegend beeld met geluid. De toeschouwer maakt als het ware zelf deel uit van de stoet.

Reis

De tentoonstelling is drie weken in Bergen op Zoom te zien en begint dan aan een reis van twee jaar door de provincies Noord-Brabant, Antwerpen en Vlaams Brabant.