Hoogerheide

Terrasliefhebbers en horeca genieten van de eerste dag met versoepelingen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Opgeluchte horeca-ondernemers lopen in Hoogerheide met een brede glimlach hun bezoekers te bedienen. Woensdag om 12.00 uur mochten na lange tijd de terrassen weer open. De versoepeling levert al dagenlang discussie op. Niet iedereen is er blij mee, omdat de IC’s en ziekenhuizen overvol zijn, de gewone zorg is uitgesteld en het zorgpersoneel overbelast is. Maar daar was in de voorjaarszon op het terras niets van te merken: het was meteen weer genieten.

“Eindelijk! ‘k Heb lang moeten wachten, jongen.” Een bezoeker kijkt met glinsterende ogen naar het glas goudblond bier dat op z’n tafeltje wordt gezet. Samen met zijn vrouw en kleinkinderen is hij bij El Sueño Food, Drinks & More in Hoogerheide op het terras gaan zitten. “28 april en het is kwart over twaalf,” vertelt hij met een grote glimlach op het gezicht. “We waren met de kinderen een rondje aan het wandelen en we zeiden tegen mekaar ‘weet je wat we doen, we gaan gelijk een terrasje pakken.’ Want dat moet.”

“We moeten wel voorzichtig blijven”

Terwijl de kleindochter acrobatische rondjes draait op haar terrasstoel legt haar opa uit waarom hij vindt dat het moet. “We gunnen het die mannen zo van harte in de horeca. In Hoogerheide sowieso, want die hebben natuurlijk allemaal een dipje opgelopen.” Het echtpaar bestelde al geregeld eten bij restaurants om de lokale horeca te steunen. “Nou goed, en daar zitten we nou hier in. Laten we gewoon heel blij zijn, maar moeten we wel voorzichtig blijven. Dat is een feit.”

Bij El Sueño zijn ze ook blij dat het terras weer open mag. “Ja, het is een feestdag,” lacht ondernemer Joey de Rond. ” We mogen weer beginnen, dus we hebben er heel veel zin in.” Zijn bezoeker vult hem aan. “We hebben dit echt gemist.” De terrassen in Hoogerheide zitten nog niet overvol, maar De Rond heeft goede hoop. “We hebben wel lekker wat reserveringen staan. En verwachten, als het mooi weer is, dat we het dan zeker lekker druk gaan krijgen.”

“Wij hebben ‘t stik naar ons zin weer”

Even verderop bij Het Raedthuys zitten twee tennismaatjes te smullen van een lunch. “Vijf voor twaalf was ik hier. Ik denk ‘ik wil niks missen, zodra het open is om 12 uur, zit ik!’, vertelt één van hen. “Ik ben met een vriendin van mij, waar ik heel veel mee tennis en die ook graag een wijntje drinkt. Dus wij hebben ‘t stik naar ons zin weer.” Haar vriendin knikt instemmend, glimlacht en neemt genietend nog een hap van haar uitsmijter.

Niels Kuijlen van Het Raedthuys ziet het tafereel tevreden aan: “Terrasje weer uitgestald. Het zat flink onder het stof, want heeft natuurlijk acht maanden in opslag staan. Dus we hebben wel wat dagen voorbereiding achter de rug, maar we zijn er weer klaar voor.” Hij vindt het wel belangrijk de nog geldende coronamaatregelen in acht te nemen. “We proberen netjes de anderhalve meter in acht te nemen. Je zie ook dat onze tafeltjes ruim opgesteld zijn en de menu kaartjes worden wat meer afgepoetst dan normaal natuurlijk. En de handjes worden vaak gewassen.”

“We mogen eigenlijk niet klagen”

Ook hij merkt dat de mensen rustig aan een moment kiezen voor hun terrasbezoek. “De reserveringen voor de komende weken zijn lekker. Ja, lekker druk van het weekend al,” bevestigt Kuijlen. “Volgende week hebben we natuurlijk Moederdag. Dan hebben we een speciale brunch op zondagochtend en die loopt ook al lekker vol. Dus we mogen eigenlijk niet klagen.”