Steenbergen

Terug in de tijd van de agrarische sector bij de boerendag-trekkerdag

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Liefhebbers van de agrarische sector kunnen zaterdag 5 augustus terecht in Steenbergen. Die dag vindt er namelijk een boerendag-trekkerdag plaats op het Oude Trekker en Motoren Vereniging (OMTV) terrein aan de Franseweg 9. Het doel van de dag: mensen informeren over de geschiedenis van het agrarisch erfgoed.

“Vroeg je vroeger als leraar aan je klas wiens ouders boer waren, dan staken veel kinderen hun handen omhoog”, begint OMTV secretaris Kees Rovers. “Vraag je dat nu, dan zijn er waarschijnlijk veel minder handen in de lucht. Misschien zelfs helemaal geen. En dat terwijl boeren zorgen voor eten.”

Mechanisatie

Die verschuiving heeft te maken met de mechanisatie van de sector, meent Rovers. “Dankzij bijvoorbeeld trekkers is er minder mankracht nodig om dezelfde voedselvoorziening als vroeger te hebben. Daardoor kunnen veel mensen nu ander werk doen. Maar het blijft wel super belangrijk om deze geschiedenis en alle ontwikkelingen te onthouden. Kinderen horen bijvoorbeeld te weten welke stappen er worden gezet voordat melk, graan of aardappelen in de supermarkt belanden.”

Mede daarom organiseert de OTMV op 5 augustus de boerendag-trekkerdag. Van tien uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s middags staan er tussen de tachtig tot honderd trekkers tentoongesteld op het terrein van de OMTV. “En bij alle trekkers kan je uitleg krijgen over de ontwikkelingen en de rol in de geschiedenis.” Denk aan trekkers op ijzeren wielen tot trekkers met luchtbanden. “Er zijn zelfs trekkers uit 1940.”

Traditie

Het is de eerste keer dat de vereniging een evenement als deze organiseert. “Speciaal vanwege ons 45-jarig bestaan in 2024 willen we hier echt een soort traditie van maken. De komende jaren zal ieder eerste weekend van augustus deze speciale dag terugkomen. We willen de geschiedenis graag in stand houden en de jeugd enthousiasmeren.”

Speciaal voor de jongere kinderen is er een strodorp. “Hier staat een springkussen, er is een zandbak en er zijn traptrekkers. Op die manier is er voor alle leeftijden iets leuks te doen.” Op een naastgelegen veld wordt een demonstratie gegeven van hoe een messenbalk gras maait. “En afhankelijk van het weer laten we ook zien hoe je het gemaaide gras moet hooien.”

De toegang is die dag gratis. Ook het parkeren is gratis. Meer informatie over de OMTV is te vinden op de website.