Roosendaal

Terwijl jij verdoofd bent, wordt de lucht die je uitademt hergebruikt

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Waarschijnlijk heb je wel wat anders aan je hoofd wanneer je onder narcose moet worden gebracht in het ziekenhuis. Maar wist jij dat je bij elke uitademing op de operatietafel broeikasgassen uitstoot die extra schadelijk zijn voor het milieu? Als eerste ziekenhuis in Nederland vangt het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal deze narcosegassen op zodat ze later opnieuw kunnen worden gebruikt.

Alle ziekenhuizen bij elkaar zijn verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Een derde daarvan wordt veroorzaakt door narcosegassen die, eenmaal uitgeademd, via een afvoerbuis ongefilterd naar buiten worden afgevoerd. Dat moet en kan anders dacht anesthesioloog Roland van Wandelen van het Bravis Ziekenhuis. “Ik heb het probleem aangekaart bij de leverancier van het narcosegas en zij onderschreven het probleem”, vertelt Roland aan Omroep Brabant.

Leverancier Baxter nam contact op met de Duitse firma ZoeSys die al ervaring had met de productie van apparaten voor het opvangen van narcosegassen in onder meer dierenartspraktijken. Deze fabrikant heeft de techniek nu ook ontwikkeld voor narcosegassen in het ziekenhuis. Het gas wordt tijdens de operatie opgevangen in busjes waar het zich hecht aan kokosfilterkorrels. In de fabriek wordt het gas er uitgehaald, schoongemaakt en weer als grondstof gebruikt voor nieuwe narcosegassen.

We besparen per jaar 2,2 miljoen autokilometers aan CO2 uitstoot

In 2050 moeten ziekenhuizen klimaatneutraal zijn. Roland van Wandelen zet zich al jaren in voor het verduurzamen van operatiekamers. De recycling kost het ziekenhuis vijfentwintig duizend euro per jaar. Volgens de anesthesioloog is het de investering meer dan waard. “Vijf jaar geleden was het binnen onze vakgroep geen issue, dat is nu echt wel veranderd. Bovendien is dit een relatief eenvoudige techniek en ook nog eens volledig recyclebaar.”

Door de nieuwe techniek bespaart het Bravis Ziekenhuis jaarlijks 220 duizend kilo aan CO2 uitstoot. Dat is vergelijkbaar met 2,2 miljoen autokilometers. De patiënten merken er niks van. Naast het ziekenhuis in Roosendaal werken ook klinieken in Portugal en Duitsland met het systeem. Roland: “Het werkt hier nu zes weken zonder problemen. Ik verwacht dat andere ziekenhuizen in Nederland snel zullen volgen. Ik ben trots op wat we met ons team bereikt hebben.”