Roosendaal

Testen of je nog goed kunt zwemmen tijdens ZwemChallenge

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Koprol het water in, door hindernissen duiken, onder obstakels doorzwemmen, met kleren aan baantjes trekken. Tijdens de Nationale ZwemChallenge kon je testen of je nog net zo goed kon zwemmen als toen je je zwemdiploma haalde.

In zwembad De Stok in Roosendaal was een uitdagende hindernisbaan gemaakt,  voor groot en klein. Zaterdag werd er de Nationale ZwemChallenge gehouden en het bleek een pittige uitdaging. De challenge is bedoeld voor iedereen met een zwemdiploma. Je kunt testen of je nog steeds veilig genoeg bent in het water. In Nederland zijn er steeds vaker verdrinkingen en daarom is de Nationale Raad Zwemveiligheid deze challenge begonnen.

Zwemmen moet je bijhouden

Zweminstructeur Leonora Verweij-Vervuren raadt natuurlijk iedereen aan om te leren zwemmen en een zwemdiploma te halen. Maar ze adviseert ook om af en toe eens een opfriscursus te doen: “Het is toch een heel belangrijk onderdeel hier in Nederland, met al dat water dat wij hier hebben. Toch merken we wel dat er bij een aantal, als ze wat langer niet meer zwemmen, bepaalde slagen wat gaan verwateren, waardoor ze toch minder zwemvaardig worden. En zeker in zee en bepaalde rivieren waar stroming staat, is het heel belangrijk dat we zwemvaardig blijven.”

De Nationale ZwemChallenge was vooral leuk en toverde een grote lach op de gezichten van de deelnemers. Een hindernisparcours is toch ook gewoon een groot spel. Maar dan wel een serieus spel. Want de challenge was soms behoorlijk uitdagend en vroeg om concentratie en uithoudingsvermogen. Dat viel soms nog tegen, merkten de deelnemers.

Zwaarder dan verwacht

“Je kan zwemmen verleren en eigenlijk is dat niet leuk, dus dan kan je gewoon blijven oefenen,” legt Justin van Hooijdonk uit. Hij vond de hindernissen ontzettend leuk om te doen. Zijn vader Patrick van Hooijdonk had het ook naar zijn zin, maar had er wat meer moeite mee. “Ik vond het eigenlijk best wel tegenvallen als ik eerlijk ben,” grijnst hij. Ron Spieringhs kon dat beamen: “Het is zwaarder dan verwacht.  Vooral met kleding, dan wordt je conditie wel op de proef gesteld.”

Hoewel de mannen door familie waren overgehaald om mee te doen, vinden ze de ZwemChallenge ook voor anderen een goed idee. “Het was hartstikke leuk om te doen,” aldus Van Hooijdonk. En Spieringhs is het daar helemaal mee eens. “Voor iedereen aan te raden. Het is hartstikke leuk.” De deelnemers gingen naar huis met opgefriste zwemkennis en een medaille.