Roosendaal

Teststraat Roosendaal niet bedoeld voor ov-reizigers: ‘Kom per auto, taxi of fiets’

Foto: ZuidWest Update

Han Verbeem Han Verbeem

Sinds dinsdag is de nieuwe teststraat aan de Tussenriemer in Roosendaal een feit, op industrieterrein Borchwerf. De inwoners van westelijk Brabant hoeven nu niet meer naar Breda te gaan voor een coronatest. De teststraat is per auto of fiets makkelijk te bereiken. Voor het openbaar vervoer ligt dat anders want er is geen bushalte in de directe nabijheid. “Maar ja, als je voor een coronatest komt dan is het so wie so de vraag of je wel met het ov moet reizen”, aldus GGD-sectormanager Mark van Beers.

Door: Vincent Krijtenburg en Han Verbeem

De boodschap is helder. Wie milde coronaklachten heeft en zich wil laten testen, komt het beste per auto. Hetzij met eigen vervoer, hetzij met de taxi. De teststraat is ingericht in een leegstaande fabriekshal als een drive-in. Vanuit de openbare weg gaat de rijroute richting de hal, waarbij de wagens bumper aan bumper langs de testtafels gaan. Alles verloopt volgens een strak schema: de speeksel- en neusslijmonsters worden zorgvuldig afgenomen en geregistreerd, gekoppeld aan de persoonlijke gegevens – inclusief burgerservicenummers.

Teststraat NAC-stadion gesloten

De bestaande GGD-testvoorziening in het Bredase NAC-station moest per september sluiten, vanwege de start van het nieuwe voetbalseizoen. In overleg met de omliggende gemeenten is gekozen voor nieuwe, regionale teststraten in Roosendaal, Raamsdonksveer en Etten-Leur. Bij de officiële ingebruikname van het Roosendaalse teststation zou ook de Roosendaalse wethouder aanwezig zijn, maar deze moest op het laatste moment afzeggen en liet zich vervangen door beleidsadviseur Anita Verwijmeren. Zij is blij met de nieuwe voorziening waarmee letterlijk een afstand is verkleind. “De ruimte was toevallig nét beschikbaar gekomen”, zegt ze.

Beter inzicht in besmettingen

Ook Mark van Beers, sectormanager van de GGD West-Brabant, benadrukt dat een opschaling noodzakelijk is. “Wij willen meer mensen in de regio bereiken.” De GGD verwacht niet, dat door de nieuwe teststraat het aantal coronabesmettingen in Roosendaal en omgeving toeneemt. “We verwachten wél, dat we een beter inzicht krijgen.” Wie lichte coronaklachten heeft, kan zich melden bij het landelijke meldingsnummer 0800-1202. “Dan volgt meestal binnen 24 uur een uitnodiging om langs te komen bij een teststraat naar keuze.”