Roosendaal

The Clash daagt Roosendaalse jongeren uit om nieuwe dingen te proberen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Dat is de grote vraag die de initiatiefnemers van project The Clash aan jongeren stellen. The Clash daagt Roosendaalse jongeren uit om nieuwe, culturele dingen te proberen. Donderdag was de kickoff van het project.

Sneakers customizen, dj-lessen volgen of deelnemen aan een pannaworkshop. Leerlingen van het Norbertus Gertrudis Lyceum konden donderdagmiddag tijdens hun eindfeest wat van de verschillende workshops proeven die ondernemers uit de gemeente Roosendaal bieden. “Want hoe kunnen we onze doelgroep beter bereiken, dan door naar een eindfeest als deze te gaan?”, vertelt Lieke van Pruijssen van CultuurCompaan.

Het doel van The Clash is om jongeren uit te dagen om nieuwe dingen te proberen. “En daar helpen wij ze een handje bij”, vervolgt Van Pruijssen. “We hebben namelijk voor de jongeren een groeikapitaal van 200 euro die ze kunnen gebruiken voor culturele workshops en lessen.”

Workshops

Een voorbeeld van zo’n workshop is het ontwerpen van een eigen kledinglijn bij kunstenaar Benjamin Scheltema. “Deze workshop bestaat uit vier delen”, begint hij. “Eerst beginnen we met brainstormen en creatief bezig zijn op papier, daarna werken we dat digitaal uit. Vervolgens printen we het op kledingstukken en als laatste doen we een fotoshoot met de eigen ontworpen producten.”

Ook Babette staat met haar sneakers bij de kickoff van het project. “Ik customize sneakers”, vertelt ze. “Dat betekent dat ik ze helemaal oppimp met speciale verf, steentjes en veters. Wie bij mij een workshop komt volgen kan ook aan de slag met zijn of haar eigen sneakers.”

Tour

Een meisje uit gymnasium 3 neemt enthousiast haar schoenen terug in ontvangst van Babette. Ze heeft steentjes op haar veters laten maken. “Ik ben er heel blij mee”, reageert ze. Haar vriendin vindt het idee van The Clash heel tof. “Ik denk echt dat je hier jongeren heel enthousiast mee kan maken. En tof dat we vandaag kunnen zien waar we zoal uit kunnen kiezen.”

Meedoen aan The Clash is simpel. “Je gaat gewoon naar onze website, kiest een workshop, en zet je groeikapitaal in”, legt Van Pruijssen uit. De hele zomer rijdt de speciale Clash brandweerwagen door Roosendaal om het project te promoten. Op 19 augustus staat het project in Wouw, en 27 september in Nispen. Meer informatie hierover staat op de site.