Bergen op Zoom

The Dutch Polar Bears na 5 dagen lopen in Bergen op Zoom

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Roosendaalse studenten, die dezelfde route hebben gelopen als de Canadese bevrijders, zijn vrijdag aangekomen in Bergen op Zoom. Ze maken een documentaire over hun voettocht.

De studenten kennen elkaar van het Norbertuscollege, werden een vriendengroep en noemen zichzelf The Dutch Polar Bears. Vorige week maandag zijn ze begonnen aan een wandeltocht van zo’n 50 kilometer. Ze lopen dezelfde route die de Canadezen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben genomen, toen ze op weg waren Brabant te bevrijden. Dat is dit jaar precies 75 jaar geleden.

Leuke reacties onderweg

The Dutch Polar Bears kleden zich in militair tenue uit de oorlogstijd. Onderweg filmen ze plekken die belangrijk waren tijdens de oorlog. En ze vallen duidelijk op, zo vertelt Lars de Graaf, één van de Polar Bears. “Het roept bijzondere reacties op. Sommige mensen weten niet hoe ze moeten reageren. Dan zeggen wij netjes goeie dag en die zitten ons echt aan te kijken van ‘wat zijn jullie aan het doen?’. Maar andere mensen die toeteren, of die zwaaien of die stoppen echt even,” lacht De Graaf. “Als je het dan vertelt dan zijn sommige mensen nog van ‘Ja, volgens mij is er hier verderop nog iets gebeurd, kun je daar misschien even gaan kijken?’, dus heel erg behulpzaam. En de reacties waren eigenlijk altijd wel even leuk.”

4e Canadese Pantser Divisie

De vriendengroep is een paar dagen onderweg geweest. Maandag zijn ze aan hun wandeltocht begonnen, op het vliegveld van Brasschaat in België. Daan Breugelmans is ook één van de  Polar Bears die meeliepen. “Dit keer hebben we een documentaire gemaakt over de 4e Canadese Pantser Divisie. Dus we zijn vanaf vliegveld Brasschaat, Essen, Wouwse Plantage tot aan hier in Bergen op Zoom gelopen. En onderweg hebben we mensen gesproken die het óf nog mee hebben gemaakt, óf indrukwekkende verhalen te vertellen hebben. En dat gaan we verwerken in een documentaire.”

Oude foto’s

In de documentaire gaan de studenten de nieuwe beelden vermengen met oude foto’s die ze in de archieven hebben gevonden. “Elke keer proberen we ook erg te focussen dat je een plek hebt van nu en dan een foto van vroeger, en dat die dan zo overgaan in elkaar. En dan krijg je echt heel unieke beelden,” legt Breugelmans uit. “En dan hopen we ook dat mensen die dan langs die plek komen, dat die toch denken van ‘goh, is dit hier gebeurd?’ of ‘O, hier stond een tank en hier stonden Canadezen’ bijvoorbeeld. Dat het toch weer gaat leven onder de mensen.“

Canadezen meldden zich vrijwillig aan

De Graaf vindt het belangrijk dat het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding nog steeds verteld wordt. Ook na 75 jaar nog. “Het is een beetje regionale kennis wat je opdoet. En het doet je ook beseffen, op het moment dat je al de verhalen leest, wat die mannen vroeger voor ons hebben gedaan. En dat is iets dat we nooit terug kunnen betalen. Ik bedoel: 1,2 miljoen Canadezen hebben zich vrijwillig aangemeld om voor onze vrijheid te vechten.”

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

De hulp die wildvreemden spontaan aanboden, is iets dat nog steeds indruk maakt. De Graaf: “Ik denk dat het dan een klein ding is om ze terug te betalen door te onthouden wat deze mannen gedaan hebben. En om te beseffen dat de vrijheid die jij nu misschien vanzelfsprekend acht, dat die helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Het had heel goed gekund dat wij nog steeds Duits hadden gesproken, als deze Canadezen en de Britten en de Amerikanen en de Polen zich niet voor ons in de strijd hadden geworpen.”

Première op 18 oktober

De komende maanden is het de kunst om al het materiaal dat ze onderweg hebben gefilmd, om te toveren tot een documentaire. Breugelmans: “Nou, we hebben vijf dagen gelopen en daar hebben we 4 á 5 uur cameratijd gemaakt. Dat gaan we allemaal editen natuurlijk. En dan maken we er een uur, een uur en een kwartier, een documentaire van. Op vrijdag 18 oktober 2019 in Kiek in de Pot in de bioscoop. Om 19.00 uur, dan is echt de grote première. En dan is ie, voor de mensen die het dan nog gemist hebben, op zondag om 11.30 uur ook nog in de bioscoop te zien.”