Roosendaal

Theater onder de sterren in Roosendaal: ‘Artiesten staan te popelen’

Jan-Hein Sloesen, Toine Theunis en Richard van der Zijden van Stichting Openluchttheater Vrouwenhof (Foto: Christian Traets Fotografie)

Sven de Laet Sven de Laet

De Kring schrapt tot 1 september alle voorstelling uit de agenda. Máár, aan theater geen gebrek deze zomer in Roosendaal. Openluchttheater Vrouwenhof krijgt de komende tijd een flinke upgrade en vormt vanaf half juni het decor van ruim dertig voorstellingen. “Van lokaal talent tot aan de 3J’s.”

Tot en met augustus dus definitief géén voorstellingen in De Kring. Het is treurig, maar geen verrassend nieuws van directeur Jan-Hein Sloesen. “Wellicht lopen we hiermee wat voor op de maatregelen van het kabinet, maar wij maken die keuze bewust nu al.” Toch was helemaal geen theater zeker geen optie. “We willen zo snel mogelijk perspectief bieden. Aan het publiek, maar vooral ook aan al die mensen die in de schouwburg werken. We verwachten dat er tegen die tijd buiten – net als vorig jaar – meer zal mogen dan binnen.”

De oplossing lag voor de hand, zag wethouder Toine Theunis: “We hebben met het 71 jaar oude Openluchttheater schitterend cultureel erfgoed. Wie in de regio kent het niet? Een paar jaar terug was het misschien wat verwaarloosd, maar dankzij een groep vrijwilligers is het inmiddels helemaal opgebloeid.”

Je wilt niet dat de 3J’s komen met twintigduizend euro aan materiaal en dat daar een Roosendaals buitje overheen gaat.

De zomermaanden moeten nu de kers op de taart worden. Al staan er de komende tijd eerst nog de nodige aanpassingen op de planning. “Er komt een overdekt podium, zodat de voorstellingen straks ook bij slecht weer door kunnen gaan. Je wilt niet dat de 3J’s hier komen met twintigduizend euro aan materiaal en dat daar vervolgens een Roosendaals buitje overheen gaat.”

Ook het regiehok komt terug en de kleedkamers worden netjes afgeschermd. “Net als de toegangspoorten, trouwens. Het zou een beetje gek zijn als straks bezoekers zonder kaartje vanaf buiten mee kunnen genieten van de shows.”

Hoe de agenda er straks precies uitziet, is nog even afwachten. “We kijken vooral naar voorstellingen die al gepland stonden voor de Kring en waar mensen dus ook al kaartjes voor gekocht hebben,” legt Sloesen uit. “Zij krijgen straks natuurlijk de mogelijkheid om ‘gewoon’ het optreden te bezoeken.”

En hoewel de gesprekken nog lopen, zijn de vooruitzichten positief. “Alle artiesten staan te popelen om weer het podium op te mogen. Denk aan namen als Veldhuis & Kemper, Ellen ten Damme en Martijn Fischer. Maar ook lokale acts als Jazz750 en het Roosendaals Toneel.”

Geld zal er niet verdiend worden, maar de passie staat nu echt bovenaan.

In totaal kunnen er straks 150 mensen in het openluchttheater terecht. “Allemaal netjes op anderhalve meter. Als het lukt willen we zelfs twee voorstellingen per avond doen.” Toch zullen de voorstellingen zelfs dan weinig opleveren. “Geld zal er niet verdiend worden,” zegt Sloesen realistisch. “Maar de passie staat nu echt bovenaan.”