Roosendaal

Theater op niveau: in een reuzenrad boven Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De kermis in Roosendaal mag dan niet doorgegaan zijn, je kunt er binnenkort toch een rondje maken in een reuzenrad. Het reuzenrad komt te staan bij Theater De Kring voor de voorstelling Radman. Radman is speciaal bedacht voor de coronatijd: in het reuzenrad kun je afstand houden en toch genieten van een voorstelling. Een voorstelling zonder acteurs, maar met koptelefoon.

Je draait heerlijk rondjes met uitzicht over Roosendaal. Op je hoofd staat een koptelefoon waarop je de stem hoort van het reuzenrad. “Ik zie veel, dus ik weet veel. Ik zie veel, maar ik hoor nog meer. Er zijn zoveel verhalen als je ze wil zien. Of horen. En alles hangt aan alles vast. Niets draait op zichzelf. Ik ook niet.” Zo wordt je meegezogen in de verhalen van de stad. “Want wat doet die mevrouw van nummer 60 in de straat met die gekke naam elke ochtend? Wat is er aan de hand met de bomen in het parkje om de hoek? En hoe smaken wolken eigenlijk?”

Een muzikale theaterbeleving

Radman is bedacht door de Schippers&VanGucht en Het Zuidelijk Toneel. Ze beloven “een unieke muzikale theaterbeleving voor iedereen, van jong tot oud, van cultuurliefhebber tot kermisfanaat, met als decor jouw eigen stad.” De theatermakers wilden ook in coronatijd een voorstelling kunnen maken voor publiek. Door een voorstelling te maken zonder acteurs, hoef je al geen rekening te houden met coronaregels op het toneel. En door niet in een theaterzaal te gaan zitten, maar naar buiten te gaan, krijg je ook weer andere mogelijkheden.

Na elk ritje wordt alles schoongemaakt

Volgens Annemarie Hoogeveen, die de publiciteit regelt voor Radman, is de voorstelling helemaal coronaproof. “Bij elk ritje wordt, zodra iedereen uitstapt, alles weer schoongemaakt. De gondels en ook de koptelefoons. Iedereen kan met een gerust hart instappen.” Het reuzenrad draait elk half uur een rit met maximaal 40 mensen. Er zijn 10 gondels, maar die zitten niet altijd vol. “Als je met het gezin komt, kun je met z’n vieren in de gondel. Maar anders mogen er maximaal 2 mensen in, zodat ze ver genoeg uit elkaar kunnen zitten,” legt Hoogeveen uit.

De voorstelling reist door Brabant en is van 25 tot en met 27 september te zien in Roosendaal. Een kaartje zal ongeveer 7,50 euro gaan kosten. Maar de exacte prijs wordt pas na de zomervakantie duidelijk, als de theaters weer open gaan. Vanaf dan kun je ook kaartjes reserveren bij De Kring. Op de website van Schippers&VanGucht kun je nog meer informatie vinden over de voorstelling Radman.