Roosendaal

Theatergroep Respect moet het straks doen zonder drijvende kracht Janneke

Emma Janvier Emma Janvier

Het is 20 jaar geleden dat Janneke Nagtzaam Theatergroep Respect oprichtte: een toneelgezelschap, speciaal voor mensen met een beperking. Genoodzaakt door medische redenen, moet ze na de aankomende opvoering een punt achter haar rol als artistiek leider zetten. Maar kan de theatergroep wel verder zonder Janneke?

Ze bedenkt, schrijft én regisseert alle musicals die de theatergroep opvoert. En dat doet ze met alle liefde van de hele wereld. Met een team van vrijwilligers verzorgt ze wekelijks een repetitie voor zo’n 30 lichamelijk- of verstandelijk beperkte mensen, zodat er elk jaar een show opgevoerd kan worden in De Kring in Roosendaal.

Elkaar uitdagen

Tijdens de repetitie is Janneke vooral bezig met de deelnemers uitdagen. Zo hebben ze bijvoorbeeld voor een van hun musicals over het circus een jaar lang een circustrainer gehad. “De diabolo’s en de bordjes vlogen door de zaal heen, ik dacht ik ga gevarengeld vragen”, lacht ze. “Maar uiteindelijk is het zo ontzettend leuk om te zien dat ze onzeker beginnen, maar aan het einde toch die diabolo kunnen opvangen.”

Een voortzetting zou voor deze mensen alles betekenen.

“Voor kinderen met een beperking zijn er veel meer activiteiten dan voor volwassenen”, verteld Janneke. Daarom is het volgens haar enorm belangrijk dat de theatergroep niet verloren gaat na haar vertrek. “Het hoeft niet in dezelfde vorm gegoten te worden als hoe we het nu doen, maar een voortzetting zou voor deze mensen alles betekenen.”

Op zoek naar een opvolger

Maar een opvolger voor Janneke vinden is niet makkelijk. “Het is enorm veel werk en je moet echt met je gevoel kunnen werken. Aan de ene kant moet je ze er alles eruit laten halen, maar je moet ook rekening kunnen houden met hun grenzen.” Zo ervaart Janneke zelf regelmatig dat een deel in haar geschreven musical niet goed werkt voor de groep. “Dan moet je toch snel kunnen schakelen en heel het onderdeel omgooien.”

Met deze mensen werken is echt verademend geweest.

Ondanks al het werk dat ze in de groep stopt, haalt ze er ook veel uit. “Met deze mensen werken is echt verademend geweest”, legt ze uit. “What you see is what you get, heel veel mensen kunnen hier nog wat van leren.” Wederzijds respect is volgens Janneke het belangrijkste. “Ze hebben geen behoefte aan een docent, ze moeten gewoon kunnen zijn wie ze zijn. Ook als ze steevast te laat hun zinnetje zeggen.”

Emotioneel

“Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan en als het niet moest, was ik niet weggegaan”, geeft Janneke toe. Ze heeft geprobeerd het nieuws zo luchtig mogelijk bij de groep te brengen. “Ze waren er absoluut niet blij mee, bij sommigen is er zelfs een traantje gelaten.”

Gelukkig is de groep net begonnen aan een nieuwe musical waar ze nog een jaar voor hebben om te repeteren. “Ik maak deze productie af, maar dat is de laatste.” Op 21, 22 en 23 maart 2025 staan ze met hun musical over piraten in De Kring. “We gaan het mooi afsluiten, na ieder optreden hebben we een feestavond met zijn allen. Want na een heel jaar druk repeteren heb je wel een taartje verdiend.”