Wouwse Plantage

Theo’s hond Konan werd gestolen, maar blijkt bij zijn échte baasje te zijn

Sven de Laet Sven de Laet

Wanhopig plaatste Theo Verbraak uit Wouwse Plantage afgelopen donderdag een oproep op Facebook over ‘zijn’ hond Konan, die gestolen zou zijn. De post is al meer dan 44.000 keer gedeeld, maar nu blijkt het beestje bij zijn oorspronkelijke baasje in Gilze te zijn. Onterecht, vindt Theo. “Ik heb een contract!”

Al sinds september verblijft Konan, een Boerboel van bijna twee jaar oud, bij Theo. “Ik train hem en help hem minder angstig te worden. Zijn eigenaren konden hem vorig jaar niet meer handelen, dus toen is Konan bij mij gekomen. Hij is in die maanden gigantisch gegroeid. Niet zo gek, want ik maak lange wandelingen met hem. Een prachtig beest.”

Het contact met de oorspronkelijke eigenaar is volgens Theo altijd goed geweest. “Ik stuurde hem regelmatig foto’s. En zo nu en dan haalde hij Konan nog even op. Dat hadden we vooraf afgesproken.”

“Ik heb Konan die middag netjes meegegeven, geheel volgens afspraak.”

“Afgelopen donderdag zou Konan ook meegenomen worden,” vertelt Theo. “Ze wilden wat professionele foto’s maken voor een advertentie. Prima. Dus ik heb Konan die middag netjes meegegeven, geheel volgens afspraak.”

Toch liep het later die dag alsnog mis. “Ik vroeg hoe laat ze hem terug zouden brengen. Nou, in verband met de avondklok zou Konan daar nog even blijven. Maar de vorige keren dat hij bij hen overnachtte, kwam hij hartstikke onrustig terug. Dat wilde ik vermijden. Sindsdien heb ik eigenlijk niks meer gehoord.”

Volgens Wilfried Sweep, de oorspronkelijk eigenaar van Konan, zit de vork anders in de steel. “Tot afgelopen donderdag was er eigenlijk weinig aan de hand. Al moet ik zeggen dat Theo hem wel steeds meer begon te claimen.”

“Hij eiste dat we Konan per direct terug zouden brengen. Kom nou, hij is en blijft gewoon van ons.”

Afgelopen donderdag bereikte dat volgens Wilfried zijn hoogtepunt: “Hij eiste dat we Konan per direct terug zouden brengen. Kom nou, hij is en blijft gewoon van ons. Zijn paspoort en alle papieren liggen gewoon hier in Gilze. Plus: wij hebben altijd de kosten van de dierenarts betaald.”

Voor Wilfried was daarmee de maat vol. “Dit ging zo niet meer werken. Ik heb Theo verteld dat Konan vanaf nu bij ons blijft.”

“Wat hij daarna allemaal op Facebook heeft gezet over mij… Daar lusten de honden geen brood van. Dat Konan mishandeld en verwaarloosd zou worden. Nou, hij ligt hier levendig naast me op de bank. Ik ga ook aangifte doen van al die beledigingen. Het is gewoon laster.”

Hij is niet de enige die de politie erbij betrekt. Theo doet later deze week aangifte. “Het is gewoon diefstal. We hebben destijds een contract getekend, waarin duidelijk staat dat Konan voor onbepaalde tijd naar mij zou komen. Alleen als er iets mis was, zouden ze hem terug mogen halen. Maar dat is absoluut niet aan de orde.”

“Ze moeten mijn handtekening vervalst hebben.”

Van een contract is volgens Wilfried geen sprake. “Ze moeten mijn handtekening vervalst hebben. Het leek ooit een win-win situatie. Mijn vrouw heeft een aandoening waardoor we niet altijd goed voor Konan kunnen zorgen én zo zou Theo minder eenzaam zijn. Achteraf heb ik spijt van die keuze. Ik denk er geen seconde aan om Konan terug te brengen.”

Toch houdt Theo hoop. “We hebben nou eenmaal dat getekende contract. Ik vertrouw erop dat ik daarom de juridische eigenaar van Konan ben. Hopelijk is ‘ie snel terug op het oude nest.”

Theo paste sinds september op Konan.