Tholen

Thools college weer compleet met wethouder Moerland: ‘Gewoon dóen, op z’n Hildes’

Burgemeester Marleen Sijbers (rechts) presenteert de Thoolse gemeenteraad de nieuwe wethouder, Hilde Moerland. De raadsleden hebben zojuist met 19 stemmen vóór en twee blanco besloten tot haar benoeming.

Han Verbeem Han Verbeem

THOLEN – Een korte raadsvergadering, donderdagavond in de gemeente Tholen, de raadsleden willen zo snel mogelijk naar het belangrijkste onderdeel van de avond: de beëdiging van Hilde Moerland als nieuwe wethouder voor de VVD. Zij volgt de in januari vertrokken Frank Hommel op, die zijn conclusies trok na een stevig raadsdebat over de mislukte plannen voor een riviercruise-aanlegsteiger.

Slechts drie van de twaalf besluitstukken zijn zeer kort besproken: het beleidsplan WMO en twee bestemmingsplannen in Sint Philipsland en Stavenisse. Geheel tegen de gewoonte in volgt de benoeming van het nieuwe collegelid pas aan het eind van de raadsvergadering. Maar ook deze procedure is een formaliteit. Met twee blanco stemmen en 19 stemmen vóór kan ze de felicitaties en bloemen in ontvangst nemen. Richard Harinck volgt haar op in de VVD-fractie.

Stap naar voren

Na ruim twee maanden van onderhandelen hebben SGP en ChristenUnie besloten tóch de huidige coalitie met de VVD voort te zetten. Hoewel de VVD aanvankelijk geen geschikte wethouderskandidaat kon leveren, besluit raadslid Moerland eind februari “een stap naar voren” te zetten en stelt zich alsnog beschikbaar.

Stevige uitdagingen

Raadsleden van het CDA en ABT wensen de nieuwe wethouder veel succes maar ook veel wijsheid toe in haar functie, want er staan stevige uitdagingen te wachten – zegt CDA’er Michael Schoonen. ABT-voorman Han van ‘t Hof had liever gezien dat haar voorganger Hommel in 2022 al zijn wethouderstaken had neergelegd; de bestuurder gold al als omstreden na eerdere debacles rondom zwembad en grondverkopen aan een transportbedrijf. De laatste kwestie krijgt nog een staartje, de verkopen worden momenteel Europees aangevochten als ongeoorloofde staatssteun.

Op z’n Hildes

Voor Moerland zelf is het allemaal nog onwennig, moet ze na afloop van de raadsvergadering toegeven. De onderlinge taakverdeling in het college is nog niet geregeld, het is geen vanzelfsprekendheid dat ze de portefeuille economische zaken van Hommel overneemt. “Dat gaan we de komende tijd bespreken.” Ervaring als wethouder heeft ze niet. “Ik heb het nog nooit gedaan maar ik denk dat ik het wel kan”, zegt ze nuchter. “Dus ik ga ervoor. Op z’n Hildes, voor de volle honderd procent.”

Dit is een bericht ism Omroep Zeeland.