Bergen op Zoom

Thuiswerken: Geen koffiepraatje, maar wel productiever

Anouk Houweling Anouk Houweling

Thuiswerken is weer het dringende advies van de overheid en dus gaan we weer terug naar de zolderkamers en keukentafels. Waar het in de eerste periode van thuiswerken nog improviseren was, zijn we nu een stuk beter voorbereid. Als het aan Mariëtte Vos en John Mathijssen ligt, mag het werken vanuit huis zelfs blijven en gaan ze voortaan deels naar kantoor.

Het enige dat Mariëtte en John missen aan het werken op kantoor is het praatje bij de koffieautomaat. “Dat zijn nooit serieuze gesprekken natuurlijk”, lacht John Mathijssen, portfolio en systeemmanager bij Cargill. “Het sociale deel is toch wel hetgeen dat ik mis”, zegt Mariëtte Vos, communicatieadviseur bij de gemeente Halderberge.

In het begin was het even wennen voor Mariëtte, maar nu ze een patroon heeft gaat het een stuk soepeler. “Als ik hier om half zes mijn laptop uitzet, dan sta ik gelijk in de keuken om te koken. Je hoeft niet meer een half uur in de file te staan voordat je thuis bent”, zegt de Bergse. Ze zit het liefst aan de keukentafel waardoor ze overzicht heeft. “Ik wissel wel eens van stoel, dan zie ik weer eens wat anders.”

Ik wissel wel eens van stoel dan zie ik weer eens wat anders

“Het grote voordeel voor mij is dat ik mijn privélaptop met een extra scherm hier kan gebruiken om tussendoor een privémail te behandelen”, vertelt John terwijl hij zijn werkplek laat zien. De oude paardenstal achter zijn huis heeft hij omgebouwd tot kantoor met een kleine woonkamer, keuken en een toilet. “Ik heb alles dat ik nodig heb.” Zijn bureau staat in een hoekvorm met aan de ene kant zijn werklaptop en twee extra schermen. De andere kant gebruikt hij voor privézaken, want hij is ook nog penningmeester bij heemkundekring Het Zuidkwartier en raadslid bij AKT.

Nu het sociale contact met collega’s grotendeels ontbreekt vult hond Jaap van Mariëtte dat gat een beetje op. Zijn mandje staat naast de keukentafel waaraan ze werkt. “Ik vind het gezellig dat hij naast mij ligt. Heb ik nog iemand tegen wie ik kan praten”, lacht ze. Toch moet ze bij overleggen een hoop trucjes uithalen om hem rustig te houden, maar ze vindt het wel fijn dat ze door hem naar buiten moet. “Dat vind ik wel lekker anders zit je de hele dag achter je laptop.”

Ik vind het gezellig dat mijn hond naast me ligt

John heeft ook een hond, maar die is minder enthousiast om naast hem te komen liggen. “Die verrekt het om hierbinnen te komen dan voelt ze zich opgesloten, terwijl het hier net zo aangenaam is al thuis”, zegt de inwoner uit Calfven. In de zomer loopt hij wel buiten, maar toch vindt John het jammer dat ze niet binnenkomt. “Dan is het toch nog een beetje gezelschap.”

Beide willen niet meer fulltime terug naar kantoor. “Ik denk zelfs dat het weer lastig is om terug naar kantoor te gaan, omdat je dit nu zo gewend bent en dat weer anders is”, zegt Mariëtte. Ze zou graag fiftyfifty thuis en op kantoor gaan werken, zodat je efficiënt thuiswerken af kan wisselen met het overleggen met collega’s op kantoor. “We hebben al gehoord van onze werkgever dat het mogelijk is.”

Je wordt niet afgeleid door mensen die binnenlopen, hoe leuk het ook is

Wat John betreft gaat hij straks maar één dag per week naar kantoor om toch face-to-face te kunnen overleggen. Hij merkt dat het thuiswerken veel productiever is dan werken op kantoor. “Je wordt niet afgeleid door mensen die binnen komen lopen, hoe leuk het ook is.” Thuis kan hij geconcentreerder werken en dat vindt hij prettig. Wat hem betreft is thuiswerken een blijvertje. “Maar corona niet natuurlijk”, lacht hij.